Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Minder belasting voor kleine spaarder

Vermogensrendementsheffing over spaargeld omlaag

Vermogensrendementsheffing over spaargeld omlaag

Volgend jaar gaat het belastingtarief op spaargeld omlaag. Dit wordt officieel pas bekend op Prinsjesdag, maar De Telegraaf heeft dit uitgerekend.

Vermogensrendementsheffing over vastgesteld rendement

De belasting die geheven wordt over vermogen (in box 3) is afhankelijk van de hoogte van het vermogen. De eerste € 30.000 is vrijgesteld, daarboven gaat het belastingsysteem uit van een verdeling over sparen en beleggen. Naarmate het vermogen groter is wordt een groter deel ervan toegerekend aan ‘beleggen’. 

Sparen nu 0,36%, wordt 0,13%

Over het deel dat wordt toebedeeld aan sparen wordt op dit moment een rendement van 0,36% berekend. Volgens de berekening van De Telegraaf gaat dat in 2019 fors omlaag naar 0,13%. Dat is nog altijd meer dan de huidige spaarrente bij de grootbanken (0,03%, maar ruim lager dan de hoogste spaarrente op dit moment). 

Betalen over beleggingsrendement zonder te beleggen

Ondertussen betaalt de spaarder met meer dan € 30.000 ook altijd voor een deel belasting over beleggingsrendement. Ongeacht of er wel of niet beleggingen in het vermogen zijn opgenomen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek