HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onafhankelijke taxaties onder druk

Consumenten, adviseurs en banken beïnvloeden taxateurs

Consumenten, adviseurs en banken beïnvloeden taxateurs

Banken, consumenten en hypotheekadviseurs oefenen allemaal ruik uit op taxateurs om de waarde van woningen zo hoog mogelijk te taxeren. Dat maakt het moeilijk voor de taxateurs om onafhankelijk te blijven opereren, schrijft Trouw.

Hypotheek afhankelijk van taxatiewaarde

Wie een hypotheek wil afsluiten heeft een taxatierapport nodig. Daarin legt een officiële taxateur de waarde van de woning vast. De maximale hypotheek die verstrekt mag worden is afhankelijk van deze taxatiewaarde. Het is dus niet vreemd dat de koper graag wil dat de waarde zo hoog mogelijk wordt ingeschat.

Onafhankelijk taxeren steeds lastiger

De taxateur moet echter onafhankelijk werken en de waarde naar zijn kennis en ervaring bepalen. De oververhitte woningmarkt maakt dat lastig. Kritische taxateurs, die niet de waarde afgeven die men nodig heeft voor de gewenste hypotheek, komen in de problemen. Hun nota wordt bijvoorbeeld niet betaald en er wordt een taxatie bij een ander opgevraagd – een taxateur die wel zwicht voor de druk.

20 tot 25% meer taxatierapporten afgekeurd door NWWI

Dit speelt vooral in en rondom de vier grote steden. Daar is overbieden inmiddels bijna standaard, daardoor zijn hoge taxatiewaardes nodig voor de financiering. In die gebieden worden dan ook veel meer taxatierapporten afgekeurd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Dat is de waakhond binnen de taxatiewereld. Afgelopen jaar werden maar liefst 20 tot 25% meer taxatierapporten afgekeurd door het NWWI.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen