Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onafhankelijke taxaties onder druk

Consumenten, adviseurs en banken beïnvloeden taxateurs

Consumenten, adviseurs en banken beïnvloeden taxateurs

Banken, consumenten en hypotheekadviseurs oefenen allemaal ruik uit op taxateurs om de waarde van woningen zo hoog mogelijk te taxeren. Dat maakt het moeilijk voor de taxateurs om onafhankelijk te blijven opereren, schrijft Trouw.

Hypotheek afhankelijk van taxatiewaarde

Wie een hypotheek wil afsluiten heeft een taxatierapport nodig. Daarin legt een officiële taxateur de waarde van de woning vast. De maximale hypotheek die verstrekt mag worden is afhankelijk van deze taxatiewaarde. Het is dus niet vreemd dat de koper graag wil dat de waarde zo hoog mogelijk wordt ingeschat.

Onafhankelijk taxeren steeds lastiger

De taxateur moet echter onafhankelijk werken en de waarde naar zijn kennis en ervaring bepalen. De oververhitte woningmarkt maakt dat lastig. Kritische taxateurs, die niet de waarde afgeven die men nodig heeft voor de gewenste hypotheek, komen in de problemen. Hun nota wordt bijvoorbeeld niet betaald en er wordt een taxatie bij een ander opgevraagd – een taxateur die wel zwicht voor de druk.

20 tot 25% meer taxatierapporten afgekeurd door NWWI

Dit speelt vooral in en rondom de vier grote steden. Daar is overbieden inmiddels bijna standaard, daardoor zijn hoge taxatiewaardes nodig voor de financiering. In die gebieden worden dan ook veel meer taxatierapporten afgekeurd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Dat is de waakhond binnen de taxatiewereld. Afgelopen jaar werden maar liefst 20 tot 25% meer taxatierapporten afgekeurd door het NWWI.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek