Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheeklasten vergelijken – item bij Radar

Netto maandlasten verschillen, beter kijken naar bruto

Netto maandlasten verschillen, beter kijken naar bruto

Gisteren had AvroTros Radar een item over hypotheeklastenvergelijkers. Die blijken niet altijd dezelfde uitkomsten te geven qua netto maandlasten.

Netto maandlasten soms te laag

In de uitkomsten werden de bruto maandlasten nagenoeg overal correct getoond, soms met een paar euro verschil. Voor de netto maandlast was dat anders: er waren grote verschillen. Zo toonde Florius een netto maandbedrag dat maar liefst 110 euro lager lag dan de standaardberekening, en Vereniging Eigen Huis kwam 72 euro goedkoper uit.

Fouten in rekentool VEH en Florius

Zowel bij VEH als bij Florius hebben ze de verschillen bestudeerd en gaan ze de rekensoftware aanpassen. De vertaling van bruto naar netto maandlasten ging daar niet goed in de rekentools.

Bruto maandbedrag als leidraad bij keuzes

De meeste mensen kijken bij het vergelijken van hypotheken naar de netto maandlast. Dat is het maandbedrag dat de hypotheekbank incasseert minus het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. Radar adviseert in plaats daarvan te kijken naar het bruto maandbedrag. De vertaling van bruto naar netto verschilt sterk per persoon en kan ook per jaar verschillen.

Benieuwd naar de maandlast voor een hypotheek? Onze berekening is correct bevonden!

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek