Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

BKR-registratie voor studieschuld op komst?

ISO maakt zich zorgen over plannen BKR en banken

ISO maakt zich zorgen over plannen BKR en banken

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zijn ze er voorstander van om ook studieschulden te registreren. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is hiervan flink geschrokken.

BKR: studieschuld is ook een schuld

Het is geen nieuws dat BKR graag zou overgaan tot het registreren van studieschulden. Zij redeneren: een studieschuld is ook een schuld, die ook terugbetaald moet worden. Door deze buiten de kredietregistratie te houden kunnen mensen gemakkelijk teveel lenen. Een bank kan bij het aanvragen van een lening of hypotheek niet zien dat er een studieschuld is en moet dus vertrouwen op de woorden van de aanvrager. Met registratie van studieschulden kan voorkomen worden dat afgestudeerden meer lenen dan verantwoord is.

Zijn BKR en kredietverstrekkers van plan te gaan registreren?

ISO heeft correspondentie tussen het BKR en kredietverstrekkers gezien waar ze uit afleidt dat die van plan zijn om studieschulden te gaan registeren – ook al is bij het ingaan van het leenstelsel afgesproken dat dit niet zou gaan gebeuren. Als een studieschuld meegerekend wordt bij het berekenen van de maximale hypotheek kan men behoorlijk minder lenen voor de aankoop van een huis.

Regering is tegen registratie studieschulden

Minister Van Engelshoven staat hierin achter het ISO. „Juist vanwege de afschrikwekkende werking van BKR-registratie is de regering hier dus tegen en niet van plan om tot BKR-registratie van studieleningen over te gaan.” 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Jeroen van maandag oktober 1, 2018 14:48
    Een studielening word op dit moment niet meegenomen binnen een BKR registratie omdat een studielening word gezien als een investering in jezelf. Dat is wel degelijk een verschil met geld lenen voor een auto of een mobiele telefoon. Daarnaast is het niet zo dat deze lening helemaal niet meetelt bij het aanvragen van een hypotheek in de toekomst, hij telt alleen minder zwaar mee om zo te voorkomen dat mensen bang zijn om te gaan studeren. Een BKR registratie op een studieschuld zal alleen maar meer mensen afschrikken en ten koste gaan van de ontwikkeling van Nederlandse kennis. Niet zozeer je kop in het zand steken dus maar meer een bescherming voor de toekomst van het land.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek