Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 september 2018, 11:08
#lenen #hypotheek #huis kopen

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zijn ze er voorstander van om ook studieschulden te registreren. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is hiervan flink geschrokken.

BKR: studieschuld is ook een schuld

Het is geen nieuws dat BKR graag zou overgaan tot het registreren van studieschulden. Zij redeneren: een studieschuld is ook een schuld, die ook terugbetaald moet worden. Door deze buiten de kredietregistratie te houden kunnen mensen gemakkelijk teveel lenen. Een bank kan bij het aanvragen van een lening of hypotheek niet zien dat er een studieschuld is en moet dus vertrouwen op de woorden van de aanvrager. Met registratie van studieschulden kan voorkomen worden dat afgestudeerden meer lenen dan verantwoord is.

Zijn BKR en kredietverstrekkers van plan te gaan registreren?

ISO heeft correspondentie tussen het BKR en kredietverstrekkers gezien waar ze uit afleidt dat die van plan zijn om studieschulden te gaan registeren - ook al is bij het ingaan van het leenstelsel afgesproken dat dit niet zou gaan gebeuren. Als een studieschuld meegerekend wordt bij het berekenen van de maximale hypotheek kan men behoorlijk minder lenen voor de aankoop van een huis.

Regering is tegen registratie studieschulden

Minister Van Engelshoven staat hierin achter het ISO. „Juist vanwege de afschrikwekkende werking van BKR-registratie is de regering hier dus tegen en niet van plan om tot BKR-registratie van studieleningen over te gaan.” 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.