Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Meer werkende armen in Nederland

Armoedebestrijding te weinig aandacht voor werkenden

Armoedebestrijding te weinig aandacht voor werkenden

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt vandaag met een onderzoek over armoede onder werkenden. Daaruit blijkt dat bijna vijf procent van de werkenden in Nederland in armoede leeft. Deze groep is onvoldoende in beeld bij de armoedebestrijding door gemeenten.

SCP-onderzoek: Als werk te weinig opbrengt

Bijna 5% werkende armen

Het zijn cijfers uit 2014, dus de laatste goede economische jaren zijn hierin nog niet verwerkt. Toch is het opvallend dat vier jaar geleden bijna 5% van de werkenden onder de armoedegrens leefde.

Armoedegrens voor het SCP

De grens waarop het SCP iemand arm noemt ligt voor een alleenstaande op € 1.063 per maand, voor een stel met twee kinderen op € 2.000. Dat zijn volgens het SCP de inkomsten die nodig zijn voor onvermijdelijke uitgaven plus een klein beetje voor sociale activiteiten.

Te weinig uren of te weinig geld per uur

De oorzaak van het lage inkomen bij werkenden ligt vooral in twee pijnpunten: men werkt te weinig uren of men krijgt te weinig geld per uur. Dat laatste is vooral van toepassing bij zzp’ers.

Meer aandacht bij gemeenten nodig

Gemeenten zijn in Nederland verantwoordelijk voor de armoedebestrijding. Zij hebben mensen met een uitkering veel beter in beeld dan de werkende armen, blijkt uit het onderzoek. Er wordt in het beleid van de gemeenten relatief weinig aandacht besteed aan armoede onder werkenden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek