Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 oktober 2018, 13:42
#economie

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt vandaag met een onderzoek over armoede onder werkenden. Daaruit blijkt dat bijna vijf procent van de werkenden in Nederland in armoede leeft. Deze groep is onvoldoende in beeld bij de armoedebestrijding door gemeenten.

SCP-onderzoek: Als werk te weinig opbrengt

Bijna 5% werkende armen

Het zijn cijfers uit 2014, dus de laatste goede economische jaren zijn hierin nog niet verwerkt. Toch is het opvallend dat vier jaar geleden bijna 5% van de werkenden onder de armoedegrens leefde.

Armoedegrens voor het SCP

De grens waarop het SCP iemand arm noemt ligt voor een alleenstaande op € 1.063 per maand, voor een stel met twee kinderen op € 2.000. Dat zijn volgens het SCP de inkomsten die nodig zijn voor onvermijdelijke uitgaven plus een klein beetje voor sociale activiteiten.

Te weinig uren of te weinig geld per uur

De oorzaak van het lage inkomen bij werkenden ligt vooral in twee pijnpunten: men werkt te weinig uren of men krijgt te weinig geld per uur. Dat laatste is vooral van toepassing bij zzp'ers.

Meer aandacht bij gemeenten nodig

Gemeenten zijn in Nederland verantwoordelijk voor de armoedebestrijding. Zij hebben mensen met een uitkering veel beter in beeld dan de werkende armen, blijkt uit het onderzoek. Er wordt in het beleid van de gemeenten relatief weinig aandacht besteed aan armoede onder werkenden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.