pensioenen
Gepubliceerd op: 4-10-2018 om 10:44

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit voor een systeem van automatisch pensioensparen voor iedereen. Niet alleen voor werknemers, ook voor zelfstandig ondernemers.

Rapport Rondkomen na pensionering

Vandaag presenteert het Nibud het rapport 'Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst'. Daarin wordt beschreven hoe consumenten niet uit zichzelf aan de slag gaan met hun pensioen. Daarom vindt het Nibud dat mensen niet zelf verantwoordelijk moeten zijn voor hun inkomen na pensionering.

In het rapport wordt beschreven dat veel gepensioneerden moeilijk kunnen rondkomen. 

Uitkomsten van onderzoek Rondkomen na pensionering door het Nibud

Automatisch pensioen opbouwen

Het instituut redeneert: "Een systeem waarin werkenden automatisch – op grond van bepaalde kwaliteitseisen zoals een minimaal opbouwpercentage – pensioen opbouwen, waarborgt dat mensen die niet zelf aan de slag (kunnen) gaan met hun inkomenssituatie na pensionering, wel over voldoende pensioen beschikken. Alleen diegenen die kunnen aantonen na pensionering voldoende inkomen te hebben voor alle uitgaven, zouden van deze standaardoptie mogen afwijken."

 

 

Aangemaakt door Fred op 04-10-2018 13:04

Geldt dit dan ook voor ondernemers? Dat zou jammer zijn. Ik moet toch helemaal zelf weten hoe ik mijn oude dag regel? Ik heb geen hypotheek en bezit 2 panden. Mijn eigen pand waar ik woon en ik verhuur een appartement. Binnenkort koop ik nog een appartement en die los ik voor mijn pensioen af. Dan heb ik straks geen hypotheeklasten en krijg ik een aowtje en huur uit mijn 2 panden. Nog wat spaargeld en klaar. Waarom zou ik dan gedwongen moeten worden om een pensioen te storten??

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 04-10-2018 13:39

Hele terechte vraag Fred.... ik denk dat jij dan zou moeten aansluiten bij de groep uit de laatste regel: degenen die kunnen aantonen....

Aangemaakt door Vuyk op 04-10-2018 12:00

Cynisch is het dat de regering vindt dat je dit niet mag opleggen. Terwijl dezelfde regering er geen probleem mee heeft mij (en vele anderen) jaarlijks een deel van mijn vermogen te ontnemen...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.