Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onterechte premieverhogingen woonverzekeringen

Foute analyses bij het gebruik van big data voor waardebepaling

Foute analyses bij het gebruik van big data voor waardebepaling

De Consumentenbond luidt de alarmklok over verkeerde premies voor woonverzekeringen als gevolg van het gebruik van big data. Ze hebben al veel meldingen gekregen over onterechte premieverhogingen door verzekeraars.

Data analyse om waarde woning en inboedel te bepalen

Dit komt door een verkeerde data-analyse. Verzekeraars als OHRA en ABN AMRO werken samen met het bedrijf Infofolio, dat data van woningen analyseert om de waardeontwikkeling van woningen en inboedels te bepalen. Het bedrijf zegt voor 95% van de huizen in Nederland de waarde te kunnen vaststellen zonder het huis te bekijken.

Onterechte premieverhogingen

In de praktijk blijkt het niet altijd goed te gaan. Verzekerden klagen bijvoorbeeld over een verkeerd aantal kubieke meters- waardoor hun premie door de verzekeraar veel hoger wordt gesteld dan nodig.

De Consumentenbond vermoedt zelfs dat verzekeraars het werken met Infofolio aangrijpen als excuus voor een algehele premieverhoging.

Controleren of overstappen

Het advies van de bond is om elke premieverhoging goed te controleren en fouten te melden. Dan kan de verzekeraar de premieverhoging (al dan niet gedeeltelijk) terugdraaien. Overstappen naar een andere verzekeraar kan natuurlijk ook.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek