Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 17 oktober 2018, 10:59
#huizenmarkt

Het Kadaster heeft de woningmarktcijfers over september 2018 bekendgemaakt. De uitkomst is geen verrassing: er zijn veel minder woningen verkocht dan een jaar eerder.

Minder jongere huizenkopers

Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde in de afgelopen maand was 16.449 - dat was een vijfde minder dan in september 2017. De daling ligt vooral bij de jongere huizenkoper: vooral beneden de 35 jaar worden er minder huizen gekocht. Dat is een tendens die zich al een half jaar lang openbaart.

Sterke daling verkoop twee-onder-één-kap woningen

Qua woningtypen zat de daling vooral bij de twee-onder-één-kap woningen. Daar nam het aantal verkochte huizen af met maar liefst 24,7%. Opvallend is dat dit cijfer in augustus juist een stijging van 9,2% liet zien.

Verschillen tussen provincies

Kijkend naar de verschillen tussen provincies, blijkt de daling vooral te liggen in Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland - allemaal vertoonden ze een daling van meer dan 20%. In Groningen was dat 'maar' 12,2%.

Afname aantal afgesloten hypotheken

Tot slot het aantal afgesloten hypotheken. Dit daalde in september met ruim 10% - waardoor de opvallende stijging in augustus (9,6%) weer teniet gedaan is. Er zijn in het derde kwartaal nog steeds wel 2,1% meer hypotheken afgesloten dan in dezelfde periode in 2017.

 

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.