Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 22 november 2018, 10:59
#huizenmarkt #huis kopen

De woningmarkt is al tijden het gesprek van de dag in de Nederlandse media. De oververhitte markt, veel te snel tijgende huizenprijzen en starters die niet meer aan bod komen... het wordt allemaal gerelativeerd in drie rapporten die onlangs uitkwamen. In De Telegraaf worden ze op een rij gezet.

Huizenmarkt in Nederland valt wel mee

Problematiek huizenmarkt overtrokken

Vermogensbeheerder DMFCO - het bedrijf achter MUNT Hypotheken - stelt dat de problematiek op de huizenmarkt overtrokken is. Hij neemt inflatie mee, en de totale hypotheekschuld, en stelt dat het allemaal wel meevalt.

Wonen is nog goed betaalbaar

Internationaal vastgoedadviseur JJL stelt ook: "Wonen is toch veelal goed betaalbaar in Nederland". Zij komen tot de conclusie dat rum 70% van de wijken in Nederland nog steeds over betaalbare koopwoningen beschikt. En dat de vraagprijs in Amsterdam standaard te laag wordt ingezet, waardoor overbieden de norm is geworden.

Woonlasten als percentage van inkomen

Vastgoeddatabureau Calcasa keek naar het percentage van het netto inkomen dat mensen besteden aan hun woning. Dat is in de afgelopen twee jaar gestegen van 14,6% naar 15,8% voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek - een stijging die wel meevalt. Voor de nieuwe lichting met een annuïteitenhypotheek is ging het van 30% naar 34%. De huizenprijzen zijn wel hard gestegen maar dat wordt gecompenseerd door de lage hypotheekrente.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.