Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verboden overkreditering bij leningen komt nog steeds voor

AFM sluit maatregelen tegen kredietbanken niet uit

AFM sluit maatregelen tegen kredietbanken niet uit

Vorige week publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de nieuwste versie van het Klantbelang Dashboard – Consumptief krediet. Daarin staan de resultaten van het onderzoek naar hoe kredietaanbieders omgaan met hun klanten. De conclusie: er zijn stappen in de goede richting gezet maar er is nog veel verbetering mogelijk. Daarbij gaat het vooral om het tegengaan van overkreditering – daarin sluit de AFM maatregelen richting geldverstrekkers niet uit.

AFM Klantbelang Dashboard Consumptief krediet 2018

Overkreditering nog niet uitgebannen

Er zijn nog steeds kredietverstrekkers die overkrediteren (= te hoge leningen verstrekken). Dat is verboden, maar het gebeurt nog steeds. De AFM geeft zelfs aan hierin onvoldoende verbetering te zien. Daarom sluit de toezichthouder formele en informele maatregelen niet uit.

Passend krediet: persoonlijke lening ipv doorlopend krediet

De AFM constateert dat er steeds vaker aflopende kredieten (persoonlijke leningen) worden verstrekt in plaats van doorlopende kredieten. Dat is positief: bij aflopende kredieten kunnen afgeloste bedragen niet opnieuw opgenomen worden, waardoor de consument minder in de verleiding komt om dit steeds opnieuw te doen.

Banken hebben de verhouding tussen de rentes op deze twee vormen van consumptief krediet duidelijk aangepast. Dat kunnen we goed zien in deze grafiek van de laagste rente voor geld lenen in het verleden:

Lening.nl: Laagste rente doorlopend krediet en persoonlijke lening in het verleden
Bron: Lening.nl

Hierdoor worden consumenten automatisch gestimuleerd eerder te kiezen voor een persoonlijke lening: de rente ligt duidelijk lager.

Nazorg voor klanten

Tot slot geeft de AFM aan dat aanbieders tijdens de looptijd van een krediet meer kunnen doen aan nazorg voor klanten. Bijvoorbeeld om ervoor te waken dat ze in de knel komen door gewijzigde omstandigheden. Ook het communiceren van tussentijdse rentewijzigingen moet duidelijk en transparant gebeuren – inclusief de gevolgen voor de klant qua kosten en looptijd.

Vergelijk de rente op verschillende leningen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek