Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 28 november 2018, 10:14

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt voor een nieuw spel dat met name onder jongeren populair is: de 'geldbloem'. De Ksa geeft aan dat het spel alle kenmerken vertoont van een verboden piramidespel.

Geldbloem - hoe werkt het?

Mensen worden via social media zoals Instagram, Snapchat en Facebook opgeroepen om geld in te leggen (bijvoorbeeld 20 of 100 euro) in een 'Geldbloem'. Ze moeten een bedrag storten voor een plekje in de buitenste ring van een 'bloem'. Vervolgens gaan ze anderen werven om mee te doen. Door het aanbrengen van nieuwe deelnemers schuift de werver een plaatsje op in de bloem - om uiteindelijk in de kern van de bloem terecht te komen. Degene die in de kern van de bloem staat krijgt het inleggeld van nieuwe deelnemers. De betalingen worden gedaan met een Tikkie.

Piramidespel met grote kans op verlies inleg

De Ksa meent dat de Geldbloem te kenmerken is als een piramidespel. Het belangrijkste kenmerk van een piramidespel is dat het overgrote deel van de deelnemers zijn geld kwijtraakt. Dat komt doordat de vijver aan potentiƫle deelnemers opdroogt - en wie nooit de kern van de bloem bereikt krijgt ook nooit geld uit het spel.

Kenmerken Piramidespel - afbeelding Kansspelautoriteit

Geen kansspel vergunning voor Geldbloem

Een piramidespel is een kansspel. Zonder vergunning mag men in Nederland geen kansspellen aanbieden - en voor deze Geldbloem is geen vergunning afgegeven.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.