HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Geld verdienen met geldbloem? Verboden piramidespel….

Jongeren trappen in belofte van gratis geld uit Whatsapp groep

Jongeren trappen in belofte van gratis geld uit Whatsapp groep

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt voor een nieuw spel dat met name onder jongeren populair is: de ‘geldbloem’. De Ksa geeft aan dat het spel alle kenmerken vertoont van een verboden piramidespel.

Geldbloem – hoe werkt het?

Mensen worden via social media zoals Instagram, Snapchat en Facebook opgeroepen om geld in te leggen (bijvoorbeeld 20 of 100 euro) in een ‘Geldbloem’. Ze moeten een bedrag storten voor een plekje in de buitenste ring van een ‘bloem’. Vervolgens gaan ze anderen werven om mee te doen. Door het aanbrengen van nieuwe deelnemers schuift de werver een plaatsje op in de bloem – om uiteindelijk in de kern van de bloem terecht te komen. Degene die in de kern van de bloem staat krijgt het inleggeld van nieuwe deelnemers. De betalingen worden gedaan met een Tikkie.

Piramidespel met grote kans op verlies inleg

De Ksa meent dat de Geldbloem te kenmerken is als een piramidespel. Het belangrijkste kenmerk van een piramidespel is dat het overgrote deel van de deelnemers zijn geld kwijtraakt. Dat komt doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt – en wie nooit de kern van de bloem bereikt krijgt ook nooit geld uit het spel.

Kenmerken Piramidespel - afbeelding Kansspelautoriteit

Geen kansspel vergunning voor Geldbloem

Een piramidespel is een kansspel. Zonder vergunning mag men in Nederland geen kansspellen aanbieden – en voor deze Geldbloem is geen vergunning afgegeven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen