Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld verdienen met geldbloem? Verboden piramidespel….

Jongeren trappen in belofte van gratis geld uit Whatsapp groep

Jongeren trappen in belofte van gratis geld uit Whatsapp groep

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt voor een nieuw spel dat met name onder jongeren populair is: de ‘geldbloem’. De Ksa geeft aan dat het spel alle kenmerken vertoont van een verboden piramidespel.

Geldbloem – hoe werkt het?

Mensen worden via social media zoals Instagram, Snapchat en Facebook opgeroepen om geld in te leggen (bijvoorbeeld 20 of 100 euro) in een ‘Geldbloem’. Ze moeten een bedrag storten voor een plekje in de buitenste ring van een ‘bloem’. Vervolgens gaan ze anderen werven om mee te doen. Door het aanbrengen van nieuwe deelnemers schuift de werver een plaatsje op in de bloem – om uiteindelijk in de kern van de bloem terecht te komen. Degene die in de kern van de bloem staat krijgt het inleggeld van nieuwe deelnemers. De betalingen worden gedaan met een Tikkie.

Piramidespel met grote kans op verlies inleg

De Ksa meent dat de Geldbloem te kenmerken is als een piramidespel. Het belangrijkste kenmerk van een piramidespel is dat het overgrote deel van de deelnemers zijn geld kwijtraakt. Dat komt doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt – en wie nooit de kern van de bloem bereikt krijgt ook nooit geld uit het spel.

Kenmerken Piramidespel - afbeelding Kansspelautoriteit

Geen kansspel vergunning voor Geldbloem

Een piramidespel is een kansspel. Zonder vergunning mag men in Nederland geen kansspellen aanbieden – en voor deze Geldbloem is geen vergunning afgegeven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek