huizenmarkt
Gepubliceerd op: 27-12-2018 om 10:17

De Eigen Huis Marktindicator over november geeft aan dat het vertrouwen van Nederland in de woningmarkt nog maar nét positief is. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat er binnen nu en drie jaar een crisis uitbreekt.

Marktindicator puntje gedaald

In oktober stond de marktindicator op 103, dat bleek per november een puntje lager uit te komen op 102. Nog net boven de 100 - dus nog net positief - maar het keerpunt komt wel echt in zicht nu. Vorig jaar november stond de indicator nog op 112 punten, een stuk positiever dus.

Eigen Huis Marktindicator woningmarkt november 2018

Bron: Vereniging Eigen Huis

Geen gunstig moment om een huis te kopen

Inmiddels zegt 45% van de ondervraagden het geen gunstig moment te vinden om een huis te kopen. Dat komt door de enorm gestegen huizenprijzen en de steeds verder afnemende keuzemogelijkheden. 

Binnen nu en drie jaar crisis op de woningmarkt

Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat er binnen nu en drie jaar een crisis uitbreekt op de huizenmarkt - en dat de huizenprijzen dan weer gaan dalen. Toch laten veel mensen zich hier niet door beïnvloeden bij het realiseren van hun woonplannen.

Aangemaakt door Nononsense op 29-12-2018 12:09

Nederland is niet meer dan een middenmoter in Europa wat betreft absolute woningprijzen. Dat is geen mening maar een vaststaand gegeven. Dat geldt zelfs voor onze hoofdstad. Zie hiervoor de vele onderzoeken van vastgoedresearch centers wereldwijd. Dat de prijzen de afgelopen jaren hard zijn gestegen is niet meer dan een correctie op de exorbitante prijsdalingen die we hebben gehad in de periode 2008-2013. Zelfs 10 jaar na het begin van de crisis zijn de prijzen nog maar net op het niveau terug van 2008. Met inflatie gecorrigeerd zijn woningen nog steeds 15% goedkoper dan toen. Het is dan ook ronduit bijzonder te noemen dat deze niet op feiten gebaseerde perceptie het vertrouwen weer opnieuw ondermijnt. Onderzoekers zoeken onterecht de verklaring voor vertrouwen op de woningmarkt in prijzen en aanbod. Het echte probleem in Nl zit aan de vraagzijde die grotendeels onderbelicht blijft in deze onderzoeken. De slechte loonontwikkeling en continu toenemende lastendruk zijn de eigenlijke verklarende factoren voor dit afnemende vertrouwen. Deze ondermijnen de koopkracht in Nl en daarmee de betaalbaarheid van wonen. Een bijkomende factor is dat Nederlandse huishoudens de hoogste hypotheekschuld ter wereld hebben. Dit maakt huishoudens kwetsbaar bij de minste of geringste economische onzekerheid. Deze onzekerheid neemt momenteel weer toe door een afremmende economie. Ook het toenemend aandeel flexwerk zorgt voor onzekerheid en kwetsbaarheid hetgeen vertrouwen verder ondermijnt.

Aangemaakt door Dirk op 31-12-2018 09:40

Die 15% trapten de oh zo geweldige huizenmarktvoorspellers in, die dachten namelijk dat het nog met 15% verder zou dalen terwijl de prijsdaling al op 20% zat, terwijl het werkelijk al 35% was, foutje van de zogenaamde experts/huizenmarktforums. Had dus niets met loonontwikkeling te maken, internet is gewoon een slechte raadgever waarbij het om van alles en nog wat draait behalve het onderwerp zelf.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.