Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogFlinke verschuiving in lasten voor huishoudens
Het jaar 2019 staat voor de deur. De overgang naar een nieuw jaar brengt doorgaans wel een aantal veranderingen in de financiële regels met zich mee - zo bij de start van 2019.
De belangrijkste aanpassingen met negatieve gevolgen voor de portemonnee:
Gelukkig staat er ook een aantal positieve maatregelen tegenover:
De verschuivingen zijn behoorlijk, toch zouden huishoudens er qua koopkracht in 2019 zo'n 1,5% op vooruit gaan.
Het lage btw tarief is op dit moment nog 6%, maar na het knallen van de kurken is dat verhoogd naar 9%. Dat heeft behoorlijke gevolgen voor de kosten van bijvoorbeeld boodschappen: juist levensmiddelen vallen in dat lage btw tarief. Daarnaast ook boeken, water, geneesmiddelen en theaterkaartjes - de 3% extra btw zal goed merkbaar zijn in de maandelijkse uitgaven. De btw-verhoging zou een huishouden gemiddeld zo'n 300 euro per jaar aan extra kosten opleveren.
Ook de energierekening zal hoger uitvallen in 2019. Dat komt door een hogere belasting op gas én een forse stijging van de variabele energietarieven. Ook de energierekening stijgt gemiddeld met meer dan 300 per jaar.
De premie voor de zorgverzekering gaat bij nagenoeg alle zorgverzekeraars omhoog. Dat zal voor veel huishoudens een stijgende kostenpost opleveren, tenzij men de keuze heeft gemaakt om over te stappen naar een goedkopere zorgpolis.
Vergelijk hier de actuele zorgpremies
Een kostenpost die de automobilist grotendeels zelf in de hand heeft - maar bij overtredingen gaan de boetes omhoog. Een boete tot 100 euro stijgt met 5 euro, een boete boven 100 euro wordt met 10 euro verhoogd.
Tegenover de lastenverhogingen staat gelukkig ook een lastenverlichting: de inkomstenbelasting gaat voor de meeste huishoudens omlaag.
Inkomstenbelasting 2018
Vooral in de schijven 2 en 3 - in feite één schijf - is de verlaging aanzienlijk: 2,75% minder belasting over het inkomen. Bovendien gaat de arbeidskorting omhoog - waardoor werkenden meer van hun salaris overhouden, net als de algemene heffingskorting.
Goed nieuws voor gezinnen met kinderen: de kinderbijslag gaat behoorlijk omhoog - de stijging is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Ook de kinderopvangtoeslag stijgt - alleen is dat ter compensatie van de eveneens stijgende kosten van kinderopvang.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.