HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aanslag op portemonnee in 2019?

Flinke verschuiving in lasten voor huishoudens

Flinke verschuiving in lasten voor huishoudens

Het jaar 2019 staat voor de deur. De overgang naar een nieuw jaar brengt doorgaans wel een aantal veranderingen in de financiële regels met zich mee – zo bij de start van 2019. 

De belangrijkste aanpassingen met negatieve gevolgen voor de portemonnee:

  • Verhoging lage btw tarief
  • Hogere energierekening
  • Verhoging zorgpremie
  • Hogere verkeersboetes

Gelukkig staat er ook een aantal positieve maatregelen tegenover:

  • Minder inkomstenbelasting
  • Hogere kinderbijslag

De verschuivingen zijn behoorlijk, toch zouden huishoudens er qua koopkracht in 2019 zo’n 1,5% op vooruit gaan.

Stijgende koopkracht in 2019

Verhoging lage btw tarief

Het lage btw tarief is op dit moment nog 6%, maar na het knallen van de kurken is dat verhoogd naar 9%. Dat heeft behoorlijke gevolgen voor de kosten van bijvoorbeeld boodschappen: juist levensmiddelen vallen in dat lage btw tarief. Daarnaast ook boeken, water, geneesmiddelen en theaterkaartjes – de 3% extra btw zal goed merkbaar zijn in de maandelijkse uitgaven. De btw-verhoging zou een huishouden gemiddeld zo’n 300 euro per jaar aan extra kosten opleveren.

Hogere energierekening

Ook de energierekening zal hoger uitvallen in 2019. Dat komt door een hogere belasting op gas én een forse stijging van de variabele energietarieven. Ook de energierekening stijgt gemiddeld met meer dan 300 per jaar.

Verhoging zorgpremie

De premie voor de zorgverzekering gaat bij nagenoeg alle zorgverzekeraars omhoog. Dat zal voor veel huishoudens een stijgende kostenpost opleveren, tenzij men de keuze heeft gemaakt om over te stappen naar een goedkopere zorgpolis.

Vergelijk hier de actuele zorgpremies

Hogere verkeersboetes

Een kostenpost die de automobilist grotendeels zelf in de hand heeft – maar bij overtredingen gaan de boetes omhoog. Een boete tot 100 euro stijgt met 5 euro, een boete boven 100 euro wordt met 10 euro verhoogd.

Minder inkomstenbelasting

Tegenover de lastenverhogingen staat gelukkig ook een lastenverlichting: de inkomstenbelasting gaat voor de meeste huishoudens omlaag. 

Inkomstenbelasting 2019

Tarieven inkomstenbelasting 2019

Inkomstenbelasting 2018

Tarieven inkomstenbelasting 2018

Vooral in de schijven 2 en 3 – in feite één schijf – is de verlaging aanzienlijk: 2,75% minder belasting over het inkomen. Bovendien gaat de arbeidskorting omhoog – waardoor werkenden meer van hun salaris overhouden, net als de algemene heffingskorting.

Hogere kinderbijslag

Goed nieuws voor gezinnen met kinderen: de kinderbijslag gaat behoorlijk omhoog – de stijging is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Ook de kinderopvangtoeslag stijgt – alleen is dat ter compensatie van de eveneens stijgende kosten van kinderopvang.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen