Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaartaks discussie bij Hoge Raad

Advocaat-generaal spreekt zich uit over belasting in box 3

Advocaat-generaal spreekt zich uit over belasting in box 3

De advocaat-generaal heeft advies gegeven aan de Hoge Raad over de rechtmatigheid van de vermogensrendementsheffing. In het advies geeft Cora Ettema aan dat de spaartaks in haar ogen niet in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Dit voert de Bond voor Belastingbetalers aan in haar strijd tegen de belasting in box 3.

Bond voor Belastingbetalers: inbreuk op eigendomsrecht

De Bond stelt dat het fictieve rendement van 4%, zoals dat tot voor kort standaard werd gehanteerd, een inbreuk was op het eigendomsrecht zoals dat in het Europees verdrag staat. Daar is de advocaat-generaal het niet mee eens.

Geen compensatie voor teveel betaalde belasting

Ettema heeft ook haar mening gegeven over de eis dat teveel betaalde belasting gecompenseerd zou moeten worden. Ze is het daarin eens met de eerdere uitspraak van het Gerechtshof van Amsterdam: dat het aan de overheid is om een passende oplossing te bieden. De Bond is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad omdat ze graag een uitspraak wilde over de compensatie. 

Uitspraak Hoge Raad over spaartaks

Het advies van de advocaat-generaal wordt veelal opgevolgd door de Hoge Raad, maar niet altijd. De werkelijke uitspraak van het hoogste rechtsorgaan moet nog komen.

Balen van belasting? Regel in elk geval de hoogste spaarrente!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek