HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Shoppen voor lening niet meer negatief bij BKR

Scoremethode kredietregistratiebureau wordt aangepast

Scoremethode kredietregistratiebureau wordt aangepast

De BKR-toets die gedaan wordt als je een lening aanvraagt heeft meer gevolgen dan je denkt. Zo is er een ‘shopping-regel’: bij een toetsing blijkt dat de aanvrager al meerdere aanvragen heeft gedaan is heeft dat een negatieve invloed op de beoordeling van de kredietaanvraag.

Leningen vergelijken met negatief effect

Op die manier kan het vergelijken van leningen een negatief effect hebben. Bij sommige kredietverstrekkers is het nodig om een aanvraag te doen om duidelijk te krijgen welke rente ze aanbieden. Deze banken houden in het aanbod voor een lening rekening met een kredietscore. Bij het bepalen van die kredietscore spelen verschillende aspecten een rol – dat wordt Risk Based Pricing genoemd.

Uitleg Risk Based Pricing op Lening.nl

Bron: Lening.nl

Aantal toetsingen speelt rol bij beoordeling

Eén van die aspecten kan zijn: het aantal maal dat de gegevens van de aanvrager al getoetst zijn bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als er meerdere toetsingen zijn gedaan kan dat wijzen op een situatie met problemen. Waarom zou een kredietvrager anders bij meerdere banken een aanvraag doen? Dat is van oudsher de wijze waarop gekeken wordt naar de uitkomst van een BKR toets.

Online vergelijken alleen mogelijk met kredietaanvraag

Met de opkomst van het online vergelijken van leningen én het systeem van Risk Based Pricing is er echter een nieuwe verklaring ontstaan voor het indienen van meerdere leningaanvragen. Men wil simpelweg weten welke rente een kredietverstrekker werkelijk aanbiedt voor een lening.

Vergelijk leningen voordat u er één afsluit

BKR gaat scoremethode aanpassen

Om deze reden heeft het BKR in een gesprek met NRC aangegeven dat zij de scoremethode zal aanpassen – waardoor shoppen voor een lening niet meer leidt tot een lagere score en dus wellicht tot afwijzing of een hogere rente.

BKR in één minuut from BKR on Vimeo.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen