Search
Close this search box.

Shoppen voor lening niet meer negatief bij BKR

Scoremethode kredietregistratiebureau wordt aangepast

Scoremethode kredietregistratiebureau wordt aangepast

De BKR-toets die gedaan wordt als je een lening aanvraagt heeft meer gevolgen dan je denkt. Zo is er een ‘shopping-regel’: bij een toetsing blijkt dat de aanvrager al meerdere aanvragen heeft gedaan is heeft dat een negatieve invloed op de beoordeling van de kredietaanvraag.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Leningen vergelijken met negatief effect

Op die manier kan het vergelijken van leningen een negatief effect hebben. Bij sommige kredietverstrekkers is het nodig om een aanvraag te doen om duidelijk te krijgen welke rente ze aanbieden. Deze banken houden in het aanbod voor een lening rekening met een kredietscore. Bij het bepalen van die kredietscore spelen verschillende aspecten een rol – dat wordt Risk Based Pricing genoemd.

Uitleg Risk Based Pricing op Lening.nl

Bron: Lening.nl

Aantal toetsingen speelt rol bij beoordeling

Eén van die aspecten kan zijn: het aantal maal dat de gegevens van de aanvrager al getoetst zijn bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als er meerdere toetsingen zijn gedaan kan dat wijzen op een situatie met problemen. Waarom zou een kredietvrager anders bij meerdere banken een aanvraag doen? Dat is van oudsher de wijze waarop gekeken wordt naar de uitkomst van een BKR toets.

Online vergelijken alleen mogelijk met kredietaanvraag

Met de opkomst van het online vergelijken van leningen én het systeem van Risk Based Pricing is er echter een nieuwe verklaring ontstaan voor het indienen van meerdere leningaanvragen. Men wil simpelweg weten welke rente een kredietverstrekker werkelijk aanbiedt voor een lening.

Vergelijk leningen voordat u er één afsluit

BKR gaat scoremethode aanpassen

Om deze reden heeft het BKR in een gesprek met NRC aangegeven dat zij de scoremethode zal aanpassen – waardoor shoppen voor een lening niet meer leidt tot een lagere score en dus wellicht tot afwijzing of een hogere rente.

BKR in één minuut from BKR on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek