Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijzen in 2018 hoger dan in 2017

Stijging van 1,7% ten opzichte van vorig jaar

Stijging van 1,7% ten opzichte van vorig jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de ontwikkeling van de consumentenprijzen in 2018 gepubliceerd. Gemiddeld waren die 1,7% hoger dan in 2017. Dit is de grootste stijging van de consumentenprijzen na 2013.

Verschil tussen goederen en diensten

Goederen zijn vorig jaar harder in prijs gestegen dan diensten, merkt het CBS op. Voor goederen gold een prijsstijging van 1,9%, terwijl diensten 1,5% duurder waren dan in 2017.

Voornaamste boosdoeners: elektriciteit en gas

Vooral de verhoging van de prijzen voor elektriciteit en gas zorgden voor de gemiddelde prijsstijging. Elektriciteit was maar liefst 15,7% duurder dan in 2017 – terwijl de prijsstijging in 2017 maar 1,1% bedroeg. Gas werd 7,5% duurder in 2018, terwijl dat een jaar eerder niet boven 2,1% uitkwam. Het gaat bij die prijsstijging om zowel de leveringstarieven als de heffingen op elektriciteit en gas.

Mobiel bellen ruim goedkoper

Niet alles werd duurder in 2018. Voor allerlei apparatuur gold juist een prijsverlaging. Het sterkst was die bij mobiele telefoondiensten (abonnementen – 14,5% goedkoper), beeld- en geluidsapparatuur (9,1%) en mobiele telefoons (7,7%).

Lonen stegen sneller dan consumentenprijzen

Algemeen gesteld stegen de lonen gelukkig sneller dan de consumentenprijzen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle lonen, maar de CAO-lonen lagen in 2018 in elk geval 2,1% hoger dan in 2017. Een jaar eerder stegen de lonen precies evenveel als de prijzen.

Meer inflatiecijfers? Klik hier!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek