Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 januari 2019, 10:57
#huizenmarkt

In buurten waar huizen makkelijk via Airbnb verhuurd worden zijn de huizenprijzen hoger. Verrassend is het niet, maar nu bewezen met wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek door Vrije Universiteit

Het gaat om een onderzoek door de Vrije Universiteit (VU) naar huizenprijzen in Los Angeles. Daar hebben de autoriteiten in sommige buurten extra regels ingevoerd voor verhuur via Airbnb, in andere buurten niet. Dat geeft interessante informatie over de effecten van de verhuur op de prijzen van de woningen.

Airbnb-effect in Los Angeles

De regels gingen om een vergunning: in de buurten met beperking moesten Airbnb verhuurders dezelfde vergunning hebben als een hoteleigenaar. In de andere buurten dus niet. De huizenprijzen in de niet-beperkte buurten bleken na 2,5 jaar 4% hoger dan in de beperkte buurten.

Hogere, maar ook lagere huizenprijzen

Of dit ook van toepassing is in Amsterdam valt niet goed te zeggen. Daar speelt namelijk naast het prijsopdrijvende effect van de verhuur ook een prijsverlagend effect. De overlast van al die toeristen zorgt in de drukste straten juist voor lagere huizenprijzen dan in de buurten daar omheen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.