Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hogere huizenprijs door Airbnb

Onderzoek VU bewijst verband

Onderzoek VU bewijst verband

In buurten waar huizen makkelijk via Airbnb verhuurd worden zijn de huizenprijzen hoger. Verrassend is het niet, maar nu bewezen met wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek door Vrije Universiteit

Het gaat om een onderzoek door de Vrije Universiteit (VU) naar huizenprijzen in Los Angeles. Daar hebben de autoriteiten in sommige buurten extra regels ingevoerd voor verhuur via Airbnb, in andere buurten niet. Dat geeft interessante informatie over de effecten van de verhuur op de prijzen van de woningen.

Airbnb-effect in Los Angeles

De regels gingen om een vergunning: in de buurten met beperking moesten Airbnb verhuurders dezelfde vergunning hebben als een hoteleigenaar. In de andere buurten dus niet. De huizenprijzen in de niet-beperkte buurten bleken na 2,5 jaar 4% hoger dan in de beperkte buurten.

Hogere, maar ook lagere huizenprijzen

Of dit ook van toepassing is in Amsterdam valt niet goed te zeggen. Daar speelt namelijk naast het prijsopdrijvende effect van de verhuur ook een prijsverlagend effect. De overlast van al die toeristen zorgt in de drukste straten juist voor lagere huizenprijzen dan in de buurten daar omheen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek