Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Publieke (spaar)bank op komst?

Advies WRR over oplossing voor verstoord geldstelsel

Advies WRR over oplossing voor verstoord geldstelsel

Gisteren presenteerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de uitkomsten van haar onderzoek naar ons geldstelsel. De conclusie van het Rapport Geld en schuld: het evenwicht is verstoord, we hebben teveel schulden en de grote commerciële banken hebben teveel macht.

WRR Rapport Geld en schuld - de publieke rol van banken

ING, ABN Amro en Rabobank te groot

De commerciële banken waar het over gaat zijn ING, ABN Amro en Rabobank. Die zijn te groot in de ogen van de WRR. We noemen het ook wel systeembanken: deze banken mogen niet omvallen, anders zou er een grote chaos ontstaan in ons land. Ze zijn: ’too big to fail’.

Advies: publieke spaarbank

De WRR adviseert de regering om een publieke spaarbank mogelijk te maken. Daar wordt geen risico genomen met geld, waardoor het geld van de burger er absoluut veilig is. Een concurrent voor de grote banken, waardoor de maatschappij minder afhankelijk wordt van die commerciële partijen.

De Volkskrant dook in de mogelijkheden voor een ‘nutsbank’: alleen sparen en betalen, verder niets. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek