Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 29 januari 2019, 13:09
#belasting

Een belastingvrije schenking voor de eigen woning hoeft niet per se pas na de schenking besteed te worden. De rechtbank in Arnhem heeft een belastingplichtige gelijk gegeven in haar bezwaar tegen een beslissing van de Belastingdienst over de door haar te betalen schenkbelasting..

Belastingvrije schenking voor eigen woning

De zaak draaide om een schenking in 2014, toen er een tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling gold. Ouders konden hun kind dan belastingvrij € 100.000 schenken als dat geld besteed werd aan een eigen woning. De mevrouw die het geld ontving heeft dat deels verrekend met bedragen die ze zelf al eerder betaald had voor een verbouwing. Dat vond de fiscus niet akkoord, die stelde dat alleen uitgaven ná de schenking daarvan betaald mochten worden. Daarom vond de Belastingdienst dat er over een deel van het bedrag schenkbelasting betaald moest worden. Daar was mevrouw het niet mee eens, zij stapte naar de rechter.

Geld mag al uitgegeven zijn

De rechter gaf haar dus gelijk. In de fiscale regeling stond nergens dat het geld pas ná de schenking uitgegeven mocht worden. Er stond alleen wanneer het geld geschonken moest zijn om recht te hebben op de extra vrijstelling, en dat het besteed moest worden aan de eigen woning. En dat het allemaal schriftelijk aangetoond moest kunnen worden. Dat de uitgaven al in 2012 gedaan waren was voor de rechter geen reden om het niet als uitgave vanuit de schenking aan te merken.

Inmiddels is het belastingvrije schenkingsbedrag voor de eigen woning permanent op € 100.000 gesteld, de tijdelijkheid is er al een tijdje vanaf.

Alles over de schenkbelasting

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.