Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belastingvrije schenking voor uitgaven die al gedaan zijn

Extra heffing Belastingdienst teruggedraaid

Extra heffing Belastingdienst teruggedraaid

Een belastingvrije schenking voor de eigen woning hoeft niet per se pas na de schenking besteed te worden. De rechtbank in Arnhem heeft een belastingplichtige gelijk gegeven in haar bezwaar tegen een beslissing van de Belastingdienst over de door haar te betalen schenkbelasting..

Belastingvrije schenking voor eigen woning

De zaak draaide om een schenking in 2014, toen er een tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling gold. Ouders konden hun kind dan belastingvrij € 100.000 schenken als dat geld besteed werd aan een eigen woning. De mevrouw die het geld ontving heeft dat deels verrekend met bedragen die ze zelf al eerder betaald had voor een verbouwing. Dat vond de fiscus niet akkoord, die stelde dat alleen uitgaven ná de schenking daarvan betaald mochten worden. Daarom vond de Belastingdienst dat er over een deel van het bedrag schenkbelasting betaald moest worden. Daar was mevrouw het niet mee eens, zij stapte naar de rechter.

Geld mag al uitgegeven zijn

De rechter gaf haar dus gelijk. In de fiscale regeling stond nergens dat het geld pas ná de schenking uitgegeven mocht worden. Er stond alleen wanneer het geld geschonken moest zijn om recht te hebben op de extra vrijstelling, en dat het besteed moest worden aan de eigen woning. En dat het allemaal schriftelijk aangetoond moest kunnen worden. Dat de uitgaven al in 2012 gedaan waren was voor de rechter geen reden om het niet als uitgave vanuit de schenking aan te merken.

Inmiddels is het belastingvrije schenkingsbedrag voor de eigen woning permanent op € 100.000 gesteld, de tijdelijkheid is er al een tijdje vanaf.

Alles over de schenkbelasting

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek