HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Hoogste prijsstijging sinds september 2013

Btw-verhoging grootste boosdoener voor inflatie

Btw-verhoging grootste boosdoener voor inflatie

In januari 2019 lagen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten 2,2% hoger dan een jaar eerder. Dit is – zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste prijsstijging sinds lange tijd.

Btw-verhoging van 6% naar 9%

De hogere prijzen worden grotendeels veroorzaakt door de verhoging van het lage btw-tarief per 1 januari 2019. Aangezien 22,5% van de consumentengoederen en -diensten onder dat tarief vallen is de btw-verhoging van 6% naar 9% behoorlijk van invloed op het prijsniveau. De btw-verhoging maakte bijvoorbeeld voeding, boeken en openbaar vervoer ineens flink duurder.

Energiekosten fors omhoog

Een andere grote prijsstijging vinden we bij gas en elektriciteit. Daar is ook sprake van een hogere belasting én de leveringskosten zijn gestegen. Daardoor was energie in januari maar liefst 17,4% duurder dan een jaar eerder.

Inflatie hoogste niveau sinds september 2013

De laatste keer dat het inflatieniveau in Nederland zo hoog lag was in september 2013. Ook op Europees niveau ligt de stijging van onze prijsindex hoger dan gemiddeld. Europees geharmoniseerd komt het cijfer voor januari 2019 uit op 2,0% – het gemiddelde in de eurozone was 1,4%.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen