Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBtw-verhoging grootste boosdoener voor inflatie
In januari 2019 lagen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten 2,2% hoger dan een jaar eerder. Dit is - zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste prijsstijging sinds lange tijd.
De hogere prijzen worden grotendeels veroorzaakt door de verhoging van het lage btw-tarief per 1 januari 2019. Aangezien 22,5% van de consumentengoederen en -diensten onder dat tarief vallen is de btw-verhoging van 6% naar 9% behoorlijk van invloed op het prijsniveau. De btw-verhoging maakte bijvoorbeeld voeding, boeken en openbaar vervoer ineens flink duurder.
Een andere grote prijsstijging vinden we bij gas en elektriciteit. Daar is ook sprake van een hogere belasting én de leveringskosten zijn gestegen. Daardoor was energie in januari maar liefst 17,4% duurder dan een jaar eerder.
De laatste keer dat het inflatieniveau in Nederland zo hoog lag was in september 2013. Ook op Europees niveau ligt de stijging van onze prijsindex hoger dan gemiddeld. Europees geharmoniseerd komt het cijfer voor januari 2019 uit op 2,0% - het gemiddelde in de eurozone was 1,4%.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.