Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 11 juni 2019, 16:22
#economie

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in de komende jaren een snellere toename van de lonen. Voor 2019 wordt verwacht dat de loonsom per werknemer (bedrijven) groeit met 2,8%. Voor de jaren erna worden stijgingen van 3,7% en 3,8% verwacht. Omdat de inflatie naar verwachting minder sterk zal stijgen, blijft een reƫle loongroei over van gemiddeld ongeveer 1 procent per jaar.

Krappe arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is al jaren krap. In 2018 lag de werkloosheid rond de 3,8% en de centrale bank verwacht dat de werkloosheid zich in de komende 3 jaar zal stabiliseren rond de 3,3% van de beroepsbevolking. Daarmee blijft de werkloosheid historisch laag. Opvallend is dat vooral het aantal vaste contracten groeit. Het aantal flexbanen neemt voor het eerst in 10 jaar af.

Economische groei neemt af

De Nederlandse economie is de laatste jaren sterk gegroeid. Na een piek in 2017 van 3,0% groeide de economie in 2018 met 2,6%. Verwacht wordt dat de groei in 2019 uit zal komen op 1,6%. Ook voor de jaren erna verwacht DNB een groei van rond de 1,5%. Een belangrijke reden van de afvlakkende groei is de internationale onzekerheid. Denk hierbij aan zorgen over de Brexit en het geƫscaleerde handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Rente blijft voorlopig laag

De rentes staan al een tijdje op historisch lage niveaus. In eerdere prognoses werd verwacht dat de Europese rente in de loop van 2019 wel weer eens omhoog zou kunnen gaan. DNB verwacht nu dat - mede vanwege de afnemende economische groei - de rente voorlopig laag zal blijven en in de loop van 2019 zelfs nog wat verder kan dalen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.