Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DNB verwacht snellere toename lonen

Economische groei neemt af en rente blijft voorlopig laag

Economische groei neemt af en rente blijft voorlopig laag

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in de komende jaren een snellere toename van de lonen. Voor 2019 wordt verwacht dat de loonsom per werknemer (bedrijven) groeit met 2,8%. Voor de jaren erna worden stijgingen van 3,7% en 3,8% verwacht. Omdat de inflatie naar verwachting minder sterk zal stijgen, blijft een reële loongroei over van gemiddeld ongeveer 1 procent per jaar.

Krappe arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is al jaren krap. In 2018 lag de werkloosheid rond de 3,8% en de centrale bank verwacht dat de werkloosheid zich in de komende 3 jaar zal stabiliseren rond de 3,3% van de beroepsbevolking. Daarmee blijft de werkloosheid historisch laag. Opvallend is dat vooral het aantal vaste contracten groeit. Het aantal flexbanen neemt voor het eerst in 10 jaar af.

Economische groei neemt af

De Nederlandse economie is de laatste jaren sterk gegroeid. Na een piek in 2017 van 3,0% groeide de economie in 2018 met 2,6%. Verwacht wordt dat de groei in 2019 uit zal komen op 1,6%. Ook voor de jaren erna verwacht DNB een groei van rond de 1,5%. Een belangrijke reden van de afvlakkende groei is de internationale onzekerheid. Denk hierbij aan zorgen over de Brexit en het geëscaleerde handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Rente blijft voorlopig laag

De rentes staan al een tijdje op historisch lage niveaus. In eerdere prognoses werd verwacht dat de Europese rente in de loop van 2019 wel weer eens omhoog zou kunnen gaan. DNB verwacht nu dat – mede vanwege de afnemende economische groei – de rente voorlopig laag zal blijven en in de loop van 2019 zelfs nog wat verder kan dalen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Job van dinsdag juni 11, 2019 15:50
    Klopt. Mijn hypotheekrente is gekoppeld aan het 1-maands Euribor 😉 Gratis geld.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek