HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prinsjesdag 2019 in vogelvlucht

Plannen uit de Miljoenennota - wat doen ze voor jou?

Plannen uit de Miljoenennota – wat doen ze voor jou?

Gisteren was het Prinsjesdag – de derde dinsdag van september. In de Miljoenennota zijn de plannen van het kabinet voor volgend jaar gepresenteerd: een hele brei aan cijfers en voorstellen. Wat zijn die plannen zoal? Een samenvatting: Prinsjesdag 2019 in vogelvlucht.

Belastingplannen

In de Miljoenennota draait het om de inkomsten en uitgaven van de overheid. De inkomsten komen uit de belastingen die wij betalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van de behandelde plannen over belastingen gaan. 

Versnelde overgang naar twee belastingschijven

Het voornemen om over te stappen naar twee belastingschijven was er al. Dat zou doorgevoerd worden per 2021, maar wordt nu naar voren gehaald. Per 2020 zijn er nog maar twee belastingtarieven: 37,5% voor inkomens tot en met € 68.507 en 49,5% voor alles daarboven.

Belastingkortingen omhoog en omlaag

De algemene heffingskorting gaat omhoog, net als de arbeidskorting voor werkenden. Daarentegen wordt de zelfstandigenaftrek versoberd én gaat er per 2021 een minimumtarief gelden voor zzp’ers (16 euro per uur).

Meer accijns op roken, minder energiebelasting

Roken wordt weer duurder: de accijns op sigaretten en andere tabaksproducten gaat twee keer omhoog in 2020: per 1 januari met € 0,14 en per 1 april nog eens met een volle euro. Voor het verbruik van elektriciteit gaan we minder belasting betalen en – zoals verwacht – voor gas meer. Het bedrag dat per aansluiting van de energiebelasting afgetrokken wordt gaat behoorlijk omhoog.

Wat betekenen veranderingen Prinsjesdag voor jou?

Natuurlijk zijn er nog veel meer plannen, zoals bijvoorbeeld te lezen is in deze samenvatting op NU.nl. Ze maakten er bij NU.nl ook een interessant filmpje van:

Zoals ieder jaar komt het Nibud direct met een rekentool waarmee consumenten eenvoudig kunnen berekenen wat voor hen de verwachte koopkrachtverandering voor 2020 is.

Nibud Koopkrachtberekenaar 2020

Goed om te weten: niet alle veranderingen zijn al definitief – er zijn er heel wat waarover nog gestemd moet worden in Den Haag.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen