verzekeringen betalen
Gepubliceerd op: 5-11-2019 om 08:21

Zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis waarschuwen voor spookfacturen: criminelen die uit hun naam berichten sturen naar consumenten om hen geld te ontfrutselen.

Misbruik van aandacht voor zorgverzekeringen

De aandacht voor zorgverzekeringen loopt op nu de deadline voor het bekendmaken van de premies voor 2020 dichterbij komt. Cybercriminelen lijken hiervan misbruik te maken door valse e-mails en smsjes te sturen uit naam van zorgverzekeraars, waarin mensen gewezen worden op een betalingsachterstand. Met een superhandige link waarmee je jouw achterstand direct kunt voldoen. Eén naar detail: de berichten zijn nep en het geld verdwijnt naar louche figuren.

Voorbeeld van een fraudemail namens CZ 

Nieuw fenomeen bij Fraudehelpdesk 

De Fraudehelpdesk is er voor meldingen van allerlei soorten oplichting. Phishingmails of smsjes kan de consument daar melden, zodat goed in kaart gebracht kan worden waar de cybercriminelen mee bezig zijn. De laatste week zijn er opeens veel meldingen van oplichting uit naam van CZ en Zilveren Kruis. Dat is nieuw bij de Fraudehelpdesk. Ook bij de verzekeraars zelf komen veel meldingen binnen.

Niet zomaar op een betaallink klikken!

De zorgverzekeraars en de Fraudehelpdesk roepen mensen op om niet zomaar op een betaallink te klikken. Is de mail namens een verzekeraar waar je helemaal niet verzekerd bent - dan is het wel duidelijk. Heb je er wel een polis, dan is het heel verraderlijk. Check dan altijd eerst of je wel echt een achterstand hebt en neem bij twijfel altijd contact op met de klantenservice van de verzekeringsmaatschappij.

Ben je er toch ingetuind? Meld dit dan altijd bij de verzekeraar én doe aangifte bij de politie. 

Aangemaakt door Bert op 05-11-2019 10:48

Die zien er echt steeds beter uit. Ik durf zelf bijna geen mail meer te openen omdat je niet weet of het echt is of niet. Ik denk dat post toch beter is voor bank en verzekering. Weet u of je hiervoor verzekerd bent als je hierdoor schade hebt?

Aangemaakt door Anneke op 06-11-2019 07:45

Zou ik eerlijk gezegd niet verwachten... er zit geen verzekering tegen fraude op je mail zoals bijv bij creditcards. Dus ben bang van niet.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.