Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

AEX doorbreekt 600 punten grens

Laatste keer dat deze grens doorbroken werd was in 2001

Laatste keer dat deze grens doorbroken werd was in 2001

De belangrijkste Nederlandse beursindex – de AEX-index – heeft vanmiddag de grens van 600 punten doorbroken. De slotstand was net onder de 600 punten. De laatste keer dat de AEX-index dit niveau bereikte was op 24 mei 2001.

Wall street bull market

Geen all-time high

Waar een groot aantal buitenlandse indexen record na record breken, is de AEX index nog een behoorlijk eind verwijderd van de all-time high. De hoogste slotstand ooit was 701,56 punten en deze werd behaald op 4 september 2000. Zoals in onderstaande grafiek van de website AEX.nl te zien valt, knalde de beurs door het klappen van de internetbubble in de jaren erna in elkaar. In 2003 werd een tijdelijk dieptepunt bereikt van 218,44 punten.

Na dit dieptepunt kende de AEX jarenlang een flink herstel, maar de kredietcrisis zorgde voor een volgende daling tot onder de 200 punten.

Bron: AEX.nl

2019 een goed beursjaar

Na bovenbeschreven dieptepunt is de AEX begonnen aan een goede periode. En ook 2019 is tot nu toe met een stijging van meer dan 20 procent een prima beursjaar. Of de stijging doorzet, hangt af van een groot aantal factoren. Alle bedrijvencijfers worden nauwlettend gevolgd, maar ook internationale ontwikkelingen als de Brexit en het wel of niet sluiten van een handelsakkoord tussen de VS en China kunnen grote invloed hebben op de beurs. En de vraag is wat er met de rentes zal gaan gebeuren…

De lichten staan in ieder geval niet allemaal op groen. Zo schatten verschillende Nederlandse economen de kans steeds groter dat we richting een recessie gaan, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek