Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 november 2019, 18:21
#economie

De belangrijkste Nederlandse beursindex - de AEX-index - heeft vanmiddag de grens van 600 punten doorbroken. De slotstand was net onder de 600 punten. De laatste keer dat de AEX-index dit niveau bereikte was op 24 mei 2001.

Wall street bull market

Geen all-time high

Waar een groot aantal buitenlandse indexen record na record breken, is de AEX index nog een behoorlijk eind verwijderd van de all-time high. De hoogste slotstand ooit was 701,56 punten en deze werd behaald op 4 september 2000. Zoals in onderstaande grafiek van de website AEX.nl te zien valt, knalde de beurs door het klappen van de internetbubble in de jaren erna in elkaar. In 2003 werd een tijdelijk dieptepunt bereikt van 218,44 punten.

Na dit dieptepunt kende de AEX jarenlang een flink herstel, maar de kredietcrisis zorgde voor een volgende daling tot onder de 200 punten.

Bron: AEX.nl

2019 een goed beursjaar

Na bovenbeschreven dieptepunt is de AEX begonnen aan een goede periode. En ook 2019 is tot nu toe met een stijging van meer dan 20 procent een prima beursjaar. Of de stijging doorzet, hangt af van een groot aantal factoren. Alle bedrijvencijfers worden nauwlettend gevolgd, maar ook internationale ontwikkelingen als de Brexit en het wel of niet sluiten van een handelsakkoord tussen de VS en China kunnen grote invloed hebben op de beurs. En de vraag is wat er met de rentes zal gaan gebeuren...

De lichten staan in ieder geval niet allemaal op groen. Zo schatten verschillende Nederlandse economen de kans steeds groter dat we richting een recessie gaan, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.