Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Negatieve spaarrente: geen verbod

Minister Hoekstra vindt verbieden niet nodig

Minister Hoekstra vindt verbieden niet nodig

Gisteren heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer antwoord gegeven op de zorgen over de ontwikkeling van de spaarrente. De angst voor een negatieve spaarrente is groot, dus vroeg o.a. de Consumentenbond om een verbod op zo’n negatieve rente.

Verbod op negatieve rente niet nodig en geen goed idee

In zijn Kamerbrief zet Hoekstra uitgebreid uiteen waarom hij zo’n verbod niet gaat instellen. Tenminste: voorlopig niet. Hij vindt het op dit moment niet nodig en niet wenselijk om deze stap te zetten. Voor dit besluit heeft hij overleg gevoerd met de vier grootbanken (Rabobank, ING, ABN Amro en Volksbank – moeder van SNS, ASN Bank en RegioBank). Die hebben aangegeven in de nabije toekomst geen negatieve rente in rekening te zullen brengen bij ‘gewone spaarders’. Hieronder verstaan ze de klanten met een spaarkapitaal tot € 100.000. De Nederlandsche Bank heeft bovendien voor de minister uitgewerkt waarom het instellen van een verbod geen goed idee is.

De conclusie van minister Hoekstra:

Deze inzichten leiden voor mij tot de conclusie dat het op dit moment niet nodig is om een wettelijk verbod in te voeren op het aantrekken van gelden tegen een negatieve rente. Het zou, gegeven de uitingen van banken en de nadelen van een verbod, ook niet proportioneel zijn. Dat neemt niet weg dat ik een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst vind, en het van groot belang vind dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst significant worden beperkt dan zal ik het onderwerp opnieuw ter hand nemen, en indien opportuun ook wetgeving overwegen.

Hij vindt het dus van groot belang dat er genoeg mogelijkheden zijn om te bankieren bij een bank die géén negatieve rente rekent. Vooralsnog zijn die er voldoende, een verbod is dan ook op dit moment niet aan de orde.

Vergelijk de spaarrentes van dit moment

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek