Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie fors lager

Nederlandse inflatie komt in januari uit op 1,8 procent op jaarbasis

Nederlandse inflatie komt in januari uit op 1,8 procent op jaarbasis

De inflatie (op basis van de CPI) in Nederland is in januari uitgekomen op 1,8 procent op jaarbasis. Dat is flink lager dan een maand eerder. In december 2019 stegen de prijzen nog met 2,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verhoging energiebelasting en btw

De daling van de inflatie komt niet als een verrassing. In januari 2019 zijn de energiebelasting en het lage btw-tarief verhoogd. Dit had – zoals in onderstaande grafiek goed te zien is – in het jaar 2019 een sterk opwaarts effect op de prijzen. Het effect van het verhogen van de energiebelasting en de btw is nu dus uitgewerkt.

Inflatie Europa

De inflatie in Nederland lag in 2019 fors boven het Europese gemiddelde (zie onderstaande grafiek). Voor het vergelijken van de Europese inflatie cijfers wordt voor ieder land een specifiek tarief gepubliceerd: de HICP. Deze lag voor Nederland op 1,7 procent in januari (december 2,8 procent). Alhoewel de inflatie in Nederland in januari dus fors lager uitvalt, ligt deze nog steeds wat hoger dan het Europese gemiddelde. De Europese geharmoniseerde consumentenprijsindex bedroeg in januari namelijk 1,4 procent (december 1,3 procent).

Bron: CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek