HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Inflatie fors lager

Nederlandse inflatie komt in januari uit op 1,8 procent op jaarbasis

Nederlandse inflatie komt in januari uit op 1,8 procent op jaarbasis

De inflatie (op basis van de CPI) in Nederland is in januari uitgekomen op 1,8 procent op jaarbasis. Dat is flink lager dan een maand eerder. In december 2019 stegen de prijzen nog met 2,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verhoging energiebelasting en btw

De daling van de inflatie komt niet als een verrassing. In januari 2019 zijn de energiebelasting en het lage btw-tarief verhoogd. Dit had – zoals in onderstaande grafiek goed te zien is – in het jaar 2019 een sterk opwaarts effect op de prijzen. Het effect van het verhogen van de energiebelasting en de btw is nu dus uitgewerkt.

Inflatie Europa

De inflatie in Nederland lag in 2019 fors boven het Europese gemiddelde (zie onderstaande grafiek). Voor het vergelijken van de Europese inflatie cijfers wordt voor ieder land een specifiek tarief gepubliceerd: de HICP. Deze lag voor Nederland op 1,7 procent in januari (december 2,8 procent). Alhoewel de inflatie in Nederland in januari dus fors lager uitvalt, ligt deze nog steeds wat hoger dan het Europese gemiddelde. De Europese geharmoniseerde consumentenprijsindex bedroeg in januari namelijk 1,4 procent (december 1,3 procent).

Bron: CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen