Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 24 maart 2020, 10:07
#hypotheek

De vraag die bij veel huizenkopers en -bezitters leeft: wat doet de hypotheekrente? Zeker nu, met alle onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt. De kapitaalmarktrente ging opeens behoorlijk omhoog. Een logische verwachting is dan dat de hypotheekrente ook gaat stijgen. Wat is de status op dit moment?

Kapitaalmarktrente herstelt weer wat

De kapitaalmarktrente lijkt weer wat te herstellen na een forse stijging vorige week. Dit komt ongetwijfeld (mede) door de miljardenmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Dat maakt de angst voor een sterke stijging van de hypotheekrente weer wat minder.

Verhogingen bij de hypotheekrente

Ondertussen zijn de eerste verhogingen van de hypotheekrente wel doorgevoerd:

Hypotheekrente stijgingen maart 2020

Bron: ActueleRentestanden.nl

Piek in aantal hypotheekaanvragen

Deze verhogingen van de hypotheekrente zijn de eerste sinds lange tijd. Daar is Nederland door opgeschrikt: het aantal hypotheekaanvragen was bij De Hypotheekshop in de afgelopen week enorm. Met bijna 15.000 aanvragen was het de op één na beste week sinds 2011 voor hypotheekverstrekkers - meldt het bemiddelingskantoor.

Bodem hypotheekrente bereikt?

Het moment waarop de hypotheekrente gaat stijgen - dat is het punt waarop veel huizenbezitters hebben gewacht. Zij hadden al langer in gedachten om hun hypotheek over te sluiten, om gebruik te maken van de historisch lage hypotheekrente. Zolang de rente bleef dalen wachtten ze af - nog lager betekent immers nog meer voordeel. Het signaal dat het dieptepunt nu echt voorbij zou zijn heeft veel mensen aangezet om dan nú het oversluiten van hun hypotheek in orde te gaan maken.

Check de actuele hypotheekrente

Thuis door corona: tijd voor hypotheek oversluiten

Ook het feit dat veel mensen thuis aan het werk zijn in verband met de corona-maatregelen helpt hierbij mee: dat geeft net wat meer ruimte om persoonlijke zaken zoals het oversluiten van een hypotheek te regelen. Dat kan bij veel hypotheekadviseurs prima online met telefonisch contact en eventueel digitaal beeldbellen voor vragen en uitleg.

Hypotheekrente en andere ontwikkelingen in de gaten houden?
HomeFinance houdt je op de hoogte met de GRATIS MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.