Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Corona misbruikt door criminelen: antibacteriële bankpas?

Banken waarschuwen voor nieuwe oplichterstruc

Banken waarschuwen voor nieuwe oplichterstruc

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland waarschuwen voor een corona-truc van criminelen: een antibacteriële bankpas. Op deze manier proberen ze geheime inlogcodes te ontfrutselen aan onwetende consumenten.

Corona-veilige bankpas

Het idee van een antibacteriële bankpas zou rekeninghouders met een grote angst voor het coronavirus kunnen aanspreken. Ze worden dan naar valse bankwebsites gelokt en daar aangezet tot het invoeren van hun codes. De bijbehorende belofte is dat ze dan een corona-veilige bankpas toegestuurd krijgen. 

Bankpas antibacterieel - criminelen misbruiken corona

Valse WhatsApp berichten

De banken waarschuwen hun rekeninghouders actief dat er valse WhatsApp berichten gestuurd worden met deze boodschap van criminelen, zogenaamd van de bank. In werkelijkheid vraagt een bank nooit om de geheime codes. Ook hoeft een consument nooit iets te doen voor een nieuwe bankpas – die wordt altijd automatisch opgestuurd. Bovendien is een antibacteriële bankpas volstrekte onzin.

Trucs van oplichters

Dit is niet de enige truc die oplichters gebruiken om misbruik te maken van de angst voor corona. Er zijn ook criminelen die zich bij ouderen aanbieden als boodschappenhulp. En de kans is groot dat er een opleving komt van malafide beleggingsverhalen. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt hiervoor: mensen zijn onzeker over hun toekomst en daardoor kwetsbaar voor financiële aanbiedingen die een hoog rendement beloven.

Waakzaam blijven

De boodschap van alle instanties is dan ook zoals altijd om waakzaam te zijn en blijven op alle oproepen, verzoeken en aanbiedingen – zéker als die specifiek inspelen op de angst rondom corona.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek