Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 april 2020, 08:41
#betalen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland waarschuwen voor een corona-truc van criminelen: een antibacteriële bankpas. Op deze manier proberen ze geheime inlogcodes te ontfrutselen aan onwetende consumenten.

Corona-veilige bankpas

Het idee van een antibacteriële bankpas zou rekeninghouders met een grote angst voor het coronavirus kunnen aanspreken. Ze worden dan naar valse bankwebsites gelokt en daar aangezet tot het invoeren van hun codes. De bijbehorende belofte is dat ze dan een corona-veilige bankpas toegestuurd krijgen. 

Bankpas antibacterieel - criminelen misbruiken corona

Valse WhatsApp berichten

De banken waarschuwen hun rekeninghouders actief dat er valse WhatsApp berichten gestuurd worden met deze boodschap van criminelen, zogenaamd van de bank. In werkelijkheid vraagt een bank nooit om de geheime codes. Ook hoeft een consument nooit iets te doen voor een nieuwe bankpas - die wordt altijd automatisch opgestuurd. Bovendien is een antibacteriële bankpas volstrekte onzin.

Trucs van oplichters

Dit is niet de enige truc die oplichters gebruiken om misbruik te maken van de angst voor corona. Er zijn ook criminelen die zich bij ouderen aanbieden als boodschappenhulp. En de kans is groot dat er een opleving komt van malafide beleggingsverhalen. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt hiervoor: mensen zijn onzeker over hun toekomst en daardoor kwetsbaar voor financiële aanbiedingen die een hoog rendement beloven.

Waakzaam blijven

De boodschap van alle instanties is dan ook zoals altijd om waakzaam te zijn en blijven op alle oproepen, verzoeken en aanbiedingen - zéker als die specifiek inspelen op de angst rondom corona.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.