Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Overheid wil zakelijk lenen stimuleren

Garantieregeling zakelijke kredietverstrekkers nu ook voor alternatieve financiers

Garantieregeling zakelijke kredietverstrekkers nu ook voor alternatieve financiers

De laatste jaren zijn er steeds meer alternatieve financiers actief geworden op de zakelijke kredietmarkt. Waar de “oude banken” zich met name richten op langer lopende leningen, richten veel van de nieuwe aanbieders zich met name op kortlopende leningen. Vooral voor het mkb kunnen deze partijen een oplossing zijn als er tijdelijk financiering nodig is.

Het gaat om dit soort zakelijke kredietverstrekkers

De nieuwe marktpartijen lieten de afgelopen jaren een flinke groei zien, maar de markt is dankzij de coronacrisis totaal tot stilstand gekomen. Om deze vorm van kredietverstrekking weer op gang te krijgen, krijgen deze non-bancaire kredietverstrekkers – net als de “normale banken” – toegang tot de garantieregelingen van de overheid. Zo valt te lezen op FD.nl.

Risico’s inschatten momenteel onmogelijk

Veel van de nieuwe initiatieven hebben een groot deel van de kredietaanvraag geautomatiseerd. Vaak hoeft een bedrijf veel minder gegevens aan te leveren dan bij het aanvragen van een zakelijke financiering bij een gewone bank. In sommige gevallen zijn de bankafschriften van de laatste 6 maanden zelfs de belangrijkste gegevens waarop een financieringsaanvraag beoordeeld wordt.

Voordeel van deze werkwijze is dat een kredietaanvraag vaak binnen een paar dagen afgerond wordt en de kredietnemer dus heel snel over het geld kan beschikken. Nadeel voor de kredietverstrekker is dat de analyse minder uitgebreid is en dus het risico op wanbetaling hoger. Om de kosten van dit hogere risico op te vangen, zijn de rentes en fees die doorberekend worden vaak veel hoger dan bij een normale zakelijke lening. Daarnaast gaat het vaak om lagere kredietbedragen en is de looptijd van een lening vaak kort (veelal 3 maanden tot een jaar) zodat de lening heel snel weer terugbetaald moet worden.

Het is duidelijk dat een dergelijke aanpak in deze onzekere tijden heel lastig is. Je kunt wel een analyse uitvoeren op basis van de bankafschriften van de afgelopen tijd, maar de vraag is wat die afschriften zeggen over de te verwachten resultaten in de komende tijd. Omdat de risicomodellen die gebruikt worden geen rekening houden met een extreme situatie als de coronacrisis, is de kredietverstrekking vanuit dit soort kredietverstrekkers in de afgelopen weken heel snel opgedroogd. Toegang tot de garantieregeling van de overheid moet deze belangrijke bron van liquiditeit voor het mkb weer in beweging brengen.

Wat houdt de garantieregeling in?

De garantieregeling houdt in dat de overheid garant staat voor 67,5 procent van het kredietbedrag. Hiermee is een aanzienlijk deel van het risico dat de kredietverstrekker loopt afgedekt. De regeling geldt niet voor initiatieven waarbij via crowdfunding of peer-to-peer-lenen kredieten worden verstrekt. Alleen direct lenders (dus kredietverstrekkers die vanaf de eigen balans geld uitlenen) kunnen gebruik maken van de regeling.

In het FD valt te lezen dat 9 online leenbedrijven zich tot nu toe aangemeld hebben. Eén kredietverstrekker heeft al groen licht, 3 partijen zullen spoedig geaccrediteerd worden en vijf anderen staan momenteel in de wachtrij.

Meer info over zakelijk lenen op Lening.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek