Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Betaalrekening bij De Nederlandsche Bank?

DNB wil gaan experimenteren met eigen betaalrekening

DNB wil gaan experimenteren met eigen betaalrekening

De Nederlandsche Bank (DNB) wil gaan experimenteren met het zelf voeren van betaalrekeningen voor consumenten en bedrijven. Alleen digitaal, in feite zoals nu alleen banken en andere financiële instellingen er een digitale rekening hebben. Dit staat in een studie ‘Digitaal centralebankgeld’ (in het Engels: Central Bank Digital Currency, met als afkorting CBDC) van DNB.

DNB en het risico van een bankrun

DNB is de centrale bank van Nederland. Geen commerciële instelling dus en daarmee geen risico op een faillissement in een crisis. De grote vrees bij een crisis is dat er een bankrun ontstaat: dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de banken en massaal hun geld contant gaan opnemen.

Een bankrun zorgt onvermijdelijk voor liquiditeitsproblemen: niet alle euro’s die we digitaal hebben liggen in contant geld bij de banken voor ons klaar. Dat kan vrij snel zorgen voor een faillissement van een bank.

Digitaal centralebankgeld: volledige garantie

Tegoeden bij de centrale bank zouden altijd volledig gedekt zijn. Geen begrenzing tot de maximale € 100.000 van het depositogarantiestelsel, altijd volledige garantie. Een bank die niet kan omvallen en je volledige kapitaal gegarandeerd – dat kan een goede reden zijn voor consumenten om te willen bankieren bij DNB.

Afbeelding in het rapport om te laten zien wat bedoeld wordt met digitale centralebankgeld – CBDC:

Digitaal centralebankgeld - CBDC

Hier is te zien dat CBDC te vinden is in het overlappingsstuk van drie voorwaarden:

 • uitgegeven door de centrale bank
 • algemeen toegankelijk
 • electronisch

Het verschil met het geld op een gewone bankrekening is dat CBDC is uitgegeven door de centrale bank, niet door een commerciële bank. Dat geeft extra zekerheid

Achtervang voor digitale problemen bij banken

Een aanvullend voordeel van een systeem van betaalrekeningen voor iedereen bij de centrale bank is dat dit kan dienen als achtervang voor het reguliere betalingsverkeer als er digitale problemen ontstaan. Een grote storing of een cyberaanval bijvoorbeeld.

Eerst groen licht van ECB

Het is nog niet zover dat er een proef kan gaan starten. DNB moet eerst groen licht krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Reactie op: Jos van de Ven van woensdag april 29, 2020 04:43
  Vergis je niet, dit is een van de paden die leiden naar het afschaffen van het contant geld.
  Wat je er (in kleine stapjes) voor terug krijgt, is een totale financiële repressie. Lekker gemakkelijk uit te voeren ook. Iedereen bij dezelfde bank. Monopolies leiden ALTIJD tot machtsmisbruik.

 2. Reactie op: Peter van vrijdag mei 1, 2020 12:52
  de banken vertellen er niet bij, dat het slechts een garantie is van de bank zelf. het is dus helemaal geen garantie.
  Bankgarantie bestaat helemaal niet. En zeker niet 100.000 euro p.p. het bedrag van garantie is U exact te geven:
  dat is NUL euro.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek