Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDNB wil gaan experimenteren met eigen betaalrekening
De Nederlandsche Bank (DNB) wil gaan experimenteren met het zelf voeren van betaalrekeningen voor consumenten en bedrijven. Alleen digitaal, in feite zoals nu alleen banken en andere financiële instellingen er een digitale rekening hebben. Dit staat in een studie 'Digitaal centralebankgeld' (in het Engels: Central Bank Digital Currency, met als afkorting CBDC) van DNB.
DNB is de centrale bank van Nederland. Geen commerciële instelling dus en daarmee geen risico op een faillissement in een crisis. De grote vrees bij een crisis is dat er een bankrun ontstaat: dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de banken en massaal hun geld contant gaan opnemen.
Een bankrun zorgt onvermijdelijk voor liquiditeitsproblemen: niet alle euro's die we digitaal hebben liggen in contant geld bij de banken voor ons klaar. Dat kan vrij snel zorgen voor een faillissement van een bank.
Tegoeden bij de centrale bank zouden altijd volledig gedekt zijn. Geen begrenzing tot de maximale € 100.000 van het depositogarantiestelsel, altijd volledige garantie. Een bank die niet kan omvallen en je volledige kapitaal gegarandeerd - dat kan een goede reden zijn voor consumenten om te willen bankieren bij DNB.
Afbeelding in het rapport om te laten zien wat bedoeld wordt met digitale centralebankgeld - CBDC:
Hier is te zien dat CBDC te vinden is in het overlappingsstuk van drie voorwaarden:
Het verschil met het geld op een gewone bankrekening is dat CBDC is uitgegeven door de centrale bank, niet door een commerciële bank. Dat geeft extra zekerheid
Een aanvullend voordeel van een systeem van betaalrekeningen voor iedereen bij de centrale bank is dat dit kan dienen als achtervang voor het reguliere betalingsverkeer als er digitale problemen ontstaan. Een grote storing of een cyberaanval bijvoorbeeld.
Het is nog niet zover dat er een proef kan gaan starten. DNB moet eerst groen licht krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB).
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.