lenen
Gepubliceerd op: 8-5-2020 om 08:49

De overheid komt met extra ondersteuning voor kleine bedrijven die dreigen ten onder te gaan aan de coronacrisis. Minister Wiebes heeft bekend gemaakt dat zij een extra overbruggingskrediet kunnen aanvragen van € 10.000 tot € 50.000. 

Overheid staat voor 95% garant

De leningen worden verstrekt door banken - de overheid staat voor 95% garant voor de terugbetaling. De bank loopt dus zelf maar een heel klein risico. Dat is niet nul, zodat banken wel zorgvuldig naar de aanvragen zullen kijken.

Beoordeling aanvraag lening

Alleen voor in de kern gezonde bedrijven

De bedoeling is dat de leningen alleen terechtkomen bij in de kern gezonde bedrijven - daar moet de bank dus wel naar kijken. Bedrijven kunnen een beroep doen op de regeling als ze vóór de coronacrisis genoeg winst maakten en een omzet hadden van minimaal € 50.000 per jaar.

"Kleine ondernemers zwaar getroffen"

Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer stellen dat deze regeling bedoeld is voor "de vele kleine ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, van enorm belang zijn voor hun lokale gemeenschap en vaak moeilijk toegang hebben tot financiële steun".

Ondernemers krijgen hulp: lening met overheidsgarantie

Rente & vergoeding

Het kredietbedrag zal tussen de € 10.000 en € 50.000 liggen. De looptijd is maximaal 5 jaar en de rente maximaal 4%. Bovendien betalen de ondernemers de staat een eenmalige vergoeding van 2%.

De regeling moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie, de verwachting is dat het half mei rond is.

Zelf zakelijke lening zoeken?

Ontwikkelingen rondom geld lenen volgen?

Meld je aan voor de Update Lenen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Aangemaakt door Juanito op 18-05-2020 10:21

Het kan niet op met het afgeven van staatsgaranties in Nederland. Het onderpand hiervan, zijn weer de belastingbetalers met weer een ophoging van de maatschappelijke hypotheek. Het verschuiven van bedrijfsrisico van banken naar overheid en collectief, is sinds de bankenreddingen de norm geworden, maar het is een achterhaald socialistisch concept. Het zal eindigen zoals de plan economisch geleide staten ook ooit eindigden. Overname van risico door de overheid is een schaamlap voor een faalbeleid. Het grote probleem is het wantrouwen. Vrije ondernemerschap kan alleen gedijen in een staat waar rechtszekerheid, geloofwaardigheid, keuzevrijheid en vertrouwen de norm zijn. Laat dat nou net iets zijn wat de afgelopen 20 jaar al doende is afgebroken en sinds half maart in sneltreinvaart is geaccelereerd. Voor wie het wil zien, is duidelijk geworden dat de toevallig zittende regering, op basis van een ‘faal alarm’, een economie en de bedrijvigheid kan stoppen, grondrechten buiten werking kan stellen en bedrijven rechtstreeks het faillissement in drijft. Dit alles aangedragen door een instituut dat geen idee heeft wat de economische en maatschappelijke impact van haar adviezen is en zelfs bij de eigen expertise er geregeld naast blijkt te zitten. Dat banken geen kleine leningen aan bedrijven willen verstrekken, betekent dat zij kennelijk niet die rol kunnen of willen nemen. De vergoeding voor het risico of de opgelegde voorwaarden worden onvoldoende verdisconteerd. De overheid springt in het gat en het brandje is voor nu geblust. Voor de lange termijn is dit een totaal ongezonde situatie.

Aangemaakt door Bas op 08-05-2020 09:37

Dit lijkt best slim van de overheid. De eenmalige vergoeding is 2 procent. Dat is een prima vergoeding. De rente is ook laag: met 4 procent is dat voor ondernemer in nood erg aantrekkelijk. Als je ervan uitgaat dat banken nog steeds wat risico lopen en dus niet iedereen toe zullen laten dan kan het best meevallen hoeveel risico de staat loopt. De vraag is echter of de banken die 4 procent aantrekkelijk vinden. Vooral voor kleine bedragen. Ik denk dat geen enkele bank zit te wachten op een kredietaanvraag van 10k tegen een vergoeding van 4 procent. De bank moet een analyse maken en dat kost aardig wat uren. Dat is in die 4 procent niet terug te verdienen. Dan heb je 2 mogelijkheden: de bank ziet het voor lage bedragen niet zitten of ze verstrekken de leningen alleen aan bedrijven waarvan ze weten dat het goed zit. Dus bestaande klanten die het prima doen. En die hadden toch al wel een lening gekregen. Ik hoop dat ik het mis heb en het is heel goed dat er wat gebeurt, maar ik denk niet dat dit voor de echt kleine MKB bedrijven die de tegenwind op dit moment vol voelen een oplossing zal zijn.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.