Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

MKB kiest vaker voor fintech kredietverstrekkers

Fintech krediet populairder dankzij snellere afhandeling van kredietaanvraag

Fintech krediet populairder dankzij snellere afhandeling van kredietaanvraag

Dat de kredietbehoefte vanuit het MKB vanwege de coronacrisis een enorme vlucht neemt, zal geen verrassing zijn. Veel bedrijven kloppen voor een nieuwe lening of wat extra kredietruimte aan bij hun huisbank of één van de andere traditionele banken. Maar ook de fintech kredietverstrekkers hebben te maken met veel meer kredietaanvragen dan normaal. 

NVB: financiering bedrijven stijgt enorm

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben de banken in Nederland bijna 174.000 ondernemers en consumenten van financiële lucht voorzien. Als we kijken naar de zakelijke markt, dan gaat het om een bedrag van bijna 13 miljard euro. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwe kredieten, maar ook om het uitstellen van aflossingen en het verruimen van bestaande kredieten. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “De cijfers van de ondersteuning vanuit de banken ontwikkelen zich verder. Hopelijk hebben de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet per 1 juni een positief effect op de economie. Maar voorlopig blijft de nood bij veel bedrijven hoog en zien we de crisis geleidelijk aan meer doorwerken bij consumenten. Zo is het aantal WW-uitkeringen in de maand april sterk gestegen, en beperkt de NOW-regeling vooralsnog het aantal ontslagen. Banken blijven ondertussen alles doen wat mogelijk is om in deze moeilijke tijd naast hun klanten te staan.”

Ook veel belangstelling voor fintechs

Niet alleen de traditionele banken hebben het druk. Steeds meer MKB’ers weten de weg naar gespecialiseerde fintechbedrijven te vinden. Dit blijkt uit een rondgang van BNR onder de grootste online mkb-kredietverstrekkers. De belangrijkste reden waarom steeds meer MKB’ers in hun zoektocht naar liquiditeit bij fintechbedrijven in plaats van traditionele banken uitkomen? De snelheid van het aanvraagproces.

Sven van der Biezen, CEO van fintech kredietverstrekker Floryn, verwoordt het bij BNR als volgt: “Dat heeft te maken met een betere gebruikservaring die wij online kunnen bieden. En we kunnen vooral ook veel sneller duidelijkheid verschaffen omdat we niet naar gedateerde jaarrekeningen kijken waar banken eigenlijk nog steeds om vragen. Maar naar recente data zoals banktransacties. En daarbij gaat ook veel automatisch.”

Een andere reden die Van der Biezen aangeeft is dat banken zich vooral op hun huidige klanten richten. Dat biedt de nieuwe marktpartijen op de markt van zakelijke leningen kansen. Hij verwacht dan ook dat het aantal kredietaanvragen voorlopig niet zal dalen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek