Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 10 juni 2020, 07:37
#lenen

De coronacrisis zorgt ervoor dat vooral millennials meer lenen dan anders. Een kleine 40% van de consumenten tussen 22 en 37 jaar moest in april geld lenen om de rekeningen te betalen. Voor 18 tot 21 jaar was dat zelfs 43%.

Financiële positie van jongeren

Jongeren hebben het dus financieel moeilijk door corona. Woordvoerster Carlijn Hofland van Intrum Groep geeft aan: ,,We zien dat deze groep vaak weinig gespaard heeft en nauwelijks geld achter de hand heeft voor als het even tegenzit, zoals nu.”

Geldzorgen door corona

Niet snel zicht op verbetering

Ook verwacht ze niet dat de financiële positie van jongeren snel zal verbeteren: ,,Jongeren zitten vaker in een flexibele baan, verdienen minder dan oudere generaties. Bovendien hebben ze vaak een hoge huur of zitten ze nog met een studieschuld of andere hoge lasten.”

Geld lenen via allerlei kanalen

Dat ze geld hebben moeten lenen betekent niet dat ze allemaal naar een bank zijn gestapt. Ook het lenen van geld bij vrienden en familie wordt vaak als oplossing gekozen.

Steekproef in 24 Europese landen

De cijfers komen uit een steekproef door incassobureau Intrum Group. Deze steekproef is gehouden onder 4.000 mensen in 24 Europese landen (200 per land) - de cijfers gaan dus niet alleen over Nederlandse consumenten. 

Europa op de kaart

Zorgen voor de toekomst

Voor ons land komt uit de steekproef dat één op de drie Nederlanders vindt dat hij op dit moment niet genoeg geld heeft voor een waardig bestaan. Er is ook onzekerheid over de toekomst.

In Nederland minder dan Europees gemiddelde

Toch ervaart de Nederlander aanzienlijk minder teruggang in financieel welzijn dan andere Europeanen. Waar op Europees niveau 48% van de mensen zegt zich op financieel vlak minder zeker te voelen dan zes maanden geleden, is dat in Nederland 'maar' 33%. De grootste zorgen zijn er bij Grieken en Polen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.