Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 juni 2020, 08:22
#zorgverzekering

Gisteren is in de Tweede Kamer gesproken over de zorgpremie. Kamerleden waren bezorgd over berichten dat de premie voor de zorgverzekering in 2021 met honderden euro's zou gaan stijgen door de coronakosten.

Financiële problemen door corona

Een forse stijging van de zorgpremie zou extra belastend zijn voor de vele mensen die het door de coronacrisis financieel al moeilijk hebben of gaan krijgen.

Financiële problemen door corona

Kamervragen over stijging zorgpremie 2021

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg antwoordde op de Kamervragen hierover: ,,Op papier zou die berekening kunnen kloppen, maar in de praktijk gaat dat niet gebeuren’’. Hij gaf aan dat een stijging inderdaad onontkoombaar is, maar dat de insteek het 'maximaal dempen van de premie' is. 

Kosten coronazorg

Er is inmiddels 1,2 miljard euro uitgegeven aan allerlei corona-gerelateerde zaken: beademingsapparatuur, coronatesten en beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Een deel wordt betaald uit de staatskas, een deel vanuit de reserves van de zorgverzekeraars.

Kosten coronazorg

Totale kosten nog lang niet duidelijk

De totale kosten van de coronazorg zijn nog lang niet duidelijk. De extra IC-bedden hebben veel geld gekost, terwijl aan de andere kant een periode ook minder reguliere zorg is verleend. Zorgverzekeraars hebben  echter ook zorgverleners financieel ondersteund, om te voorkomen dat ze omvallen. 

Prinsjesdag september: indicatie zorgpremie 2021

In september moet er meer duidelijk zijn over de totale kosten en het effect daarvan op de zorgpremie voor 2021. Op Prinsjesdag maakt het kabinet een rekenpremie bekend voor de zorgverzekering in het nieuwe jaar, mede rekening houdend met de koopkracht.

Daarna komen de zorgverzekeraars met hun premies voor 2021 - uiterlijk 12 november 2020 moeten die allemaal bekend zijn.

Zorgpremie 2020

Zodra er premies voor 2021 bekend zijn tonen we die in onze vergelijking en worden de verschillen direct helder.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.