Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 30 juni 2020, 08:00
#sparen

In de maand mei is enorm veel gespaard in Nederland: er werd maar liefst 9,4 miljard euro bijgeschreven op de spaarrekeningen in ons land. Dit maakt De Nederlandsche Bank (DNB) bekend - het is de grootste toename van het spaarkapitaal sinds 1998, toen ze begonnen met het bijhouden van de spaarcijfers.

Groei niet alleen door vakantiegeld 

Door de uitbetaling van het vakantiegeld is mei altijd een maand waarin de spaarsaldi hard groeien. Dit jaar is de groei echter duidelijk groter dan in andere jaren. In 2019 was het 6,2 miljard euro, in 2018 nog 'maar' 5 miljard.

Oerhollands sparen

Veel minder spaargeld opgenomen

Er werd in mei ook veel minder geld van spaarrekeningen opgenomen dan anders. In maart was dat nog 31,6 miljard, in mei slechts 14,9 miljard euro. Een logische verklaring hiervoor is dat we in mei vooral thuisbleven. De horeca was gesloten en winkelen werd afgeraden. Hierdoor hebben we veel minder geld uitgegeven. 

Van aandelen naar spaarrekening

Een andere oorzaak van de groei van het spaarkapitaal kan liggen in de onrust op de aandelenmarkt. ABN Amro geeft aan dat particulieren vanwege die onrust geld overhevelen van beleggingen naar hun spaarrekening.

Voorzichtiger door coronacrisis

De verwachting is niet dat de uitgaven direct weer op het oude niveau zijn nu bijna alles weer kan. Veel mensen gaan  er vanuit dat er slechtere tijden aankomen door de coronacrisis en zijn daarom voorzichtig met geld uitgeven. Een reserve opbouwen, een appeltje voor de dorst - dat is wat mensen doen als ze onzeker zijn over de toekomst. 

Sparen met de hoogste rente

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.