Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Corona zorgt voor record toename spaargeld

In mei bijna 10 miljard euro extra op spaarrekeningen

In mei bijna 10 miljard euro extra op spaarrekeningen

In de maand mei is enorm veel gespaard in Nederland: er werd maar liefst 9,4 miljard euro bijgeschreven op de spaarrekeningen in ons land. Dit maakt De Nederlandsche Bank (DNB) bekend – het is de grootste toename van het spaarkapitaal sinds 1998, toen ze begonnen met het bijhouden van de spaarcijfers.

Groei niet alleen door vakantiegeld 

Door de uitbetaling van het vakantiegeld is mei altijd een maand waarin de spaarsaldi hard groeien. Dit jaar is de groei echter duidelijk groter dan in andere jaren. In 2019 was het 6,2 miljard euro, in 2018 nog ‘maar’ 5 miljard.

Oerhollands sparen

Veel minder spaargeld opgenomen

Er werd in mei ook veel minder geld van spaarrekeningen opgenomen dan anders. In maart was dat nog 31,6 miljard, in mei slechts 14,9 miljard euro. Een logische verklaring hiervoor is dat we in mei vooral thuisbleven. De horeca was gesloten en winkelen werd afgeraden. Hierdoor hebben we veel minder geld uitgegeven. 

Van aandelen naar spaarrekening

Een andere oorzaak van de groei van het spaarkapitaal kan liggen in de onrust op de aandelenmarkt. ABN Amro geeft aan dat particulieren vanwege die onrust geld overhevelen van beleggingen naar hun spaarrekening.

Voorzichtiger door coronacrisis

De verwachting is niet dat de uitgaven direct weer op het oude niveau zijn nu bijna alles weer kan. Veel mensen gaan  er vanuit dat er slechtere tijden aankomen door de coronacrisis en zijn daarom voorzichtig met geld uitgeven. Een reserve opbouwen, een appeltje voor de dorst – dat is wat mensen doen als ze onzeker zijn over de toekomst. 

Sparen met de hoogste rente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek