Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging zorgpremie 2021 lijkt mee te vallen

Nominale premie zorgverzekering stijgt met 62 euro per jaar

Nominale premie zorgverzekering stijgt met 62 euro per jaar

De nominale zorgpremie gaat in 2021 naar verwachting omhoog met 62 euro per jaar. Dat melden Haagse bronnen. Deze stijging licht in lijn met de stijging in voortgaande jaren. De vrees dat de zorgpremie in 2021 vanwege de coronacrisis extra zou stijgen, lijkt dus ongegrond.

Rekenpremie

Het gaat hier om de zogenaamde rekenpremie. Dat is de zorgpremie die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ieder jaar met Prinsjesdag bekendmaakt. Om deze premie te bepalen, wordt door het ministerie een schatting gemaakt van de zorgkosten die per premiebetaler op jaarbasis van toepassing zullen zijn.

Prinsjesdag is pas over een paar weken, dus we moeten nog even afwachten of de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen ook werkelijk kloppen.

Werkelijke premie zorgverzekering

Het kabinet gaat er dus vanuit dat de kosten per premiebetaler op jaarbasis met ongeveer 60 euro zullen stijgen. Dit betekent echter niet dat de premie van uw zorgverzekering ook automatisch met hetzelfde bedrag zal stijgen. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen welke zorgpremie zij voor 2021 zullen aanhouden.

In de afgelopen jaren is wel gebleken dat er grote verschillen bestaan tussen de wijziging in de rekenpremie en de werkelijke wijziging van de (gemiddelde) zorgpremie. En als we inzoomen op de premie per zorgverzekering, dan zijn de verschillen enorm. Als we premies van de basisverzekering van 2020 en 2019 op een rij zetten, dan zijn er zorgverzekeringen waarbij de premie van 2020 bijna 10 euro per maand hoger was dan de premie in 2019. Maar er waren ook zorgverzekeringen waarbij de premie fors daalde!

Die verschillen kunnen onder andere ontstaan omdat niet alle zorgverzekeraars dezelfde kosten hebben gemaakt. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars besluiten om een deel van de reserves in te zetten om de premies op die manier te verlagen.

Zorgpremies 2021 vergelijken

Ook dit jaar zullen de verschillen naar verwachting weer groot zijn. Hoe groot, dat weten we pas op 12 november. Dan moeten alle verzekeraars de prijzen voor het nieuwe jaar bekend gemaakt hebben. Sommige verzekeraars zullen dat al eerder doen. Zodra er een zorgpremie bekend gemaakt wordt, zullen wij die opnemen in onze vergelijking voor basisverzekeringen. Zodra alle premies bekend zijn (dus ook de aanvullende verzekeringen) dan kunt u bij ons de totale zorgpremie voor 2021 berekenen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek