Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 september 2020, 16:43
#zorgverzekering

De nominale zorgpremie gaat in 2021 naar verwachting omhoog met 62 euro per jaar. Dat melden Haagse bronnen. Deze stijging licht in lijn met de stijging in voortgaande jaren. De vrees dat de zorgpremie in 2021 vanwege de coronacrisis extra zou stijgen, lijkt dus ongegrond.

Rekenpremie

Het gaat hier om de zogenaamde rekenpremie. Dat is de zorgpremie die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ieder jaar met Prinsjesdag bekendmaakt. Om deze premie te bepalen, wordt door het ministerie een schatting gemaakt van de zorgkosten die per premiebetaler op jaarbasis van toepassing zullen zijn.

Prinsjesdag is pas over een paar weken, dus we moeten nog even afwachten of de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen ook werkelijk kloppen.

Werkelijke premie zorgverzekering

Het kabinet gaat er dus vanuit dat de kosten per premiebetaler op jaarbasis met ongeveer 60 euro zullen stijgen. Dit betekent echter niet dat de premie van uw zorgverzekering ook automatisch met hetzelfde bedrag zal stijgen. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen welke zorgpremie zij voor 2021 zullen aanhouden.

In de afgelopen jaren is wel gebleken dat er grote verschillen bestaan tussen de wijziging in de rekenpremie en de werkelijke wijziging van de (gemiddelde) zorgpremie. En als we inzoomen op de premie per zorgverzekering, dan zijn de verschillen enorm. Als we premies van de basisverzekering van 2020 en 2019 op een rij zetten, dan zijn er zorgverzekeringen waarbij de premie van 2020 bijna 10 euro per maand hoger was dan de premie in 2019. Maar er waren ook zorgverzekeringen waarbij de premie fors daalde!

Die verschillen kunnen onder andere ontstaan omdat niet alle zorgverzekeraars dezelfde kosten hebben gemaakt. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars besluiten om een deel van de reserves in te zetten om de premies op die manier te verlagen.

Zorgpremies 2021 vergelijken

Ook dit jaar zullen de verschillen naar verwachting weer groot zijn. Hoe groot, dat weten we pas op 12 november. Dan moeten alle verzekeraars de prijzen voor het nieuwe jaar bekend gemaakt hebben. Sommige verzekeraars zullen dat al eerder doen. Zodra er een zorgpremie bekend gemaakt wordt, zullen wij die opnemen in onze vergelijking voor basisverzekeringen. Zodra alle premies bekend zijn (dus ook de aanvullende verzekeringen) dan kunt u bij ons de totale zorgpremie voor 2021 berekenen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.