Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremie DSW stijgt meer dan voorspelling kabinet

Wat zegt meer over de ontwikkeling van de premie in 2021?

Wat zegt meer over de ontwikkeling van de premie in 2021?

De eerste zorgpremie voor 2021 is al bekend. Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die bekendmaakt wat de zorgverzekering in het komende jaar gaat kosten. De premie stijgt met € 6,50 per maand – iets meer dan de stijging van de rekenpremie die het kabinet voorspelde op Prinsjesdag.

Zorgpremie voorspelling kabinet

Vlak voor Prinsjesdag zong er nog een stijging van de rekenpremie rond van € 62,=. Precies een week geleden bleek dat deze beperkt bleef tot € 59 in 2021. Nog net geen € 5,= per maand dus. DSW gaat daar iets boven zitten met een verhoging van € 6,50.

Premiestijging bij DSW

DSW legt ook uit hoe de premiestijging tot stand is gekomen. Het grootste deel (€ 4,50) komt door de toegenomen kosten in de zorg: loonstijgingen, prijsstijgingen, meer gebruik van dure geneesmiddelen.

In vorige jaren koos DSW ervoor om de premiestijging te dempen door een paar euro per verzekerde per maand uit de reserves te halen. Dat gaat niet meer: de kritische ondergrens van de reserves is bereikt.

Premie DSW goede indicatie?

De vraag is wat een betere indicatie is voor wat de zorgverzekeraars in het algemeen gaan doen: de rekenpremie van de overheid of de premie van DSW? In de afgelopen jaren gebeurde er het volgende met de premies:

  rekenpremie DSW gemiddeld
2020: premies 2021 + € 4,92 + € 6,50  
2019: premies 2020 + € 3,08 + € 6,00 + € 6,46
2018: premies 2019 + € 6,33 + € 4,50 + € 2,68
2017: premies 2018 + € 5,58 + € 6,00 + € 7,02

Voor het genoemde gemiddelde hebben letterlijk het midden genomen tussen de laagste en hoogste basispremie voor zorgverzekeringen met het standaard eigen risico in dat jaar. Kijken we naar die cijfers, dan lijkt het erop dat de premie van DSW meer zegt over wat de verzekeraars in het algemeen doen dan de rekenpremie van het kabinet. Of dat ook voor 2021 zo zal zijn is natuurlijk afwachten: iedere zorgverzekeraar bepaalt zelf de premies op basis van eigen beleid.

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2021

Na DSW blijft het doorgaans een hele tijd stil rondom de zorgpremies. Pas op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2021 bekendgemaakt hebben. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat ze dat ook werkelijk pas vlak voor die deadline doen.

Basisverzekering en aanvullende dekkingen

Zodra er premies bekend zijn verwerken wij die in onze vergelijkingen. Dan kun je dus basisverzekeringen vergelijken voor 2021 om een goede keuze te maken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de aanvullende zorgverzekeringen. Kies je voor een ruimere dekking dan de basis zorgverzekering – dan kun je daar je totale zorgpremie berekenen.

Goed op de hoogte blijven van de nieuwe zorgpremies?

Met onze gratis Zorgpolis Update krijg je gratis alle info & tips!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Ben van donderdag september 24, 2020 15:46
    Je hebt vast gelijk. De verzekering wordt veel te duur voor veel Nederlanders. 60 euro per persoon. Ik heb 3 kinderen. Dat is weer 300 euro per jaar. Niet te doen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek