Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Regels bij geld lenen worden strenger

Berekening maximale lening aangescherpt

Berekening maximale lening aangescherpt

Er komen strengere regels voor geld lenen: de manier waarop bepaald wordt hoeveel je mag lenen gaat op de schop. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de brancheverenigingen aangespoord tot het aanscherpen van de leenregels.

Maximale lening berekenen met leennormen

Het berekenen van het bedrag dat je maximaal mag lenen gaat volgens een vaste methode: de leennormen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) stellen die leennormen jaarlijks vast – de bij hen aangesloten kredietverstrekkers gebruiken die normen bij het bepalen van de maximale lening.

Maximale lening berekenen

Niet altijd verantwoorde kredieten

In de praktijk bleek dat het toepassen van de leennormen niet altijd leidde tot verantwoorde kredieten. De AFM deed onderzoek naar verantwoorde kredietverstrekking en constateerde daarbij verschillende tekortkomingen. Daarop heeft de toezichthouder de NVB en de VFN opgeroepen hun leennormen aan te scherpen.

Plicht tot verantwoorde kredietverstrekking

De leennormen zijn niet wettelijk vastgelegd, de plicht tot verantwoorde kredietverstrekking wel. Die verplichting is een open norm: kredietverstrekkers moeten er zelf invulling aangeven. Dat doen ze met het hanteren van de leennormen.

Maximale lening berekenen

Leennormen worden aangescherpt

De NVB en de VFN hebben nu aangegeven hun leennormen aan te scherpen. Kredietverstrekkers moeten de financiële positie van hun klant daarmee nauwkeuriger bepalen, waardoor het krediet beter aansluit op wat die financieel kan dragen. Afhankelijk van de situatie kan dat ervoor zorgen dat mensen minder kunnen lenen.

In de nieuwe methode zullen kredietverstrekkers lasten en inkomsten nog preciezer in kaart brengen zodat de kans op overkreditering verder wordt verkleind. Zo zullen bijvoorbeeld kosten voor kinderopvang, de auto en de eigen woning worden meegenomen.

De nieuwe regels (Gedragscode consumptief krediet) gaan in per 1 april 2021. Tussen 1 januari en 1 april gaan kredietverstrekkers werken met een opslag op de huidige uitkomst die het verschil tussen de oude en de nieuwe leennormen benadert. Met deze overgangsmaatregel willen ze het risico op overkreditering (teveel lenen) al eerder verkleinen.

Zullen we je op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom geld lenen?

Meld je NU aan voor onze Update Lenen, eens per kwartaal in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek