Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Staatsschuld in 2020 hard gestegen

Schuld Rijksoverheid stijgt met 42 miljard, bijna 2500 euro per inwoner

Schuld Rijksoverheid stijgt met 42 miljard, bijna 2500 euro per inwoner

De coronacrisis heeft een flink negatief effect op de schatkist. Vanwege zowel tegenvallende inkomsten als extra uitgaven nam de staatsschuld in 2020 met ongeveer 42 miljard euro (ongeveer 2.500 per inwoner) toe tot een totaal van 379 miljard. Dit is de grootste stijging sinds de kredietcrisis. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Ondanks de hogere schuld, blijft de rente die de Nederlandse overheid betaalt extreem laag.

Extra kosten door coronasteunpakket

De belangrijkste reden dat de uitgaven van de overheid in 2020 veel hoger waren dan verwacht, was het coronasteunpakket. Om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken, heeft de overheid een flink pakket aan steunmaatregelen ingezet. Vooral de NOW-regeling (loonsteun voor ondernemers) blijkt een flinke kostenpost voor de overheid. In totaal kostte deze regeling de overheid in 2020 liefst 13 miljard euro. Ook van de regeling om het verlies van inkomen bij zelfstandigen deels te compenseren (de TOZO regeling) is veel gebruik gemaakt. Totale kosten in 2020: ongeveer 3 miljard euro.

Minder inkomsten

Het zal geen verbazing wekken dat ook de inkomsten bij de overheid in 2020 tegenvielen. De coronacrisis heeft geleid tot een afname in de bedrijvigheid in een groot aantal sectoren. Daarnaast heeft de belastingdienst ondernemers de mogelijkheid gegeven om bepaalde belastingen uit te stellen. Mede hierdoor vielen de inkomsten in 2020 ongeveer 9 miljard lager uit dan het jaar ervoor.

Historisch verloop schuld Rijksoverheid

Als je dan kijkt naar het historische verloop van de totale schuld van de overheid, dan is de stijging in 2020 in onderstaande figuur duidelijk te zien. We zitten qua totale schuld nog wel onder de piek in 2015. De kans lijkt echter groot dat we daar in in de komende periode wel boven zullen komen.

Historisch verloop schuld rijksoverheid nederland

Bron: CBS

Kapitaalmarktrente blijft laag

Het is nooit positief als de schuldenlast van een land stijgt. Maar over de rentelasten hoeft de Nederlandse overheid zich voorlopig niet druk te maken. In de eerste helft van 2020 werd door de Nederlandse overheid met name kort geleend. De laatste maanden wordt vaak voor staatsleningen met een lange looptijd gekozen. En de rente op deze staatsleningen is – ondanks het gestegen schuldbedrag – nog steeds negatief.

In onderstaande grafieken tonen wij de rente-ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarktrente over het laatste jaar en over de lange termijn. Duidelijk is dat – alhoewel het natuurlijk nooit gunstig is om te lenen – de rente die de overheid momenteel momenteel over die leningen moet betalen ongekend laag is.

Kapitaalmarktrente – afgelopen jaar

Kapitaalmarktrente rente-ontwikkeling van januari 2020 tot februari 2021

Kapitaalmarktrente – lange termijn

Nederlandse kapitaalmarktrente lange termijn rente-ontwikkeling

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek