Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizen bijna 10% duurder

Grootste stijging van de afgelopen 2 jaar

Grootste stijging van de afgelopen 2 jaar

De huizenprijzen stijgen onverminderd door. In januari ging de stijging richting de 10% – wat de grootste groei was sinds november 2018. Ook werden er heel veel huizen verkocht in januari 2021.

Stijging huizenprijzen januari 2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt elke maand cijfers naar buiten over de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Deze prijzen worden onderzocht in samenwerking met het Kadaster – het uitgangspunt zijn de bedragen van huizen die bij de notaris worden overgedragen.

In januari 2021 stegen deze prijzen met maar liefst 9,3% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is fors hoger dan afgelopen december, toen er sprake was van een prijsstijging van ‘slechts’ 8,3% in vergelijking met december 2019. 

Die 9,3% is de grootste groei sinds november 2018, dus in ruim twee jaar. In de grafiek van het CBS is duidelijk te zien dat de prijsstijgingen in 2019 afzwakten, maar vorig jaar weer opklommen. Het nieuwe jaar is dus geopend met een nog grotere groei dan in 2020.

Huizenprijzen januari 2021 - CBS / Kadaster

Veel huizen verkocht

De cijfers van het CBS en het Kadaster laten bovendien zien dat er in januari veel huizen zijn verkocht: er wisselden maar liefst 24.516 woningen van eigenaar. Dat is bijna 40% meer dan in januari 2020 en procentueel de grootste stijging sinds januari 2015. 

Transacties bestaande koopwoningen - januari 2021 - CBS / Kadaster

Dat is niet heel verrassend: per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar afgeschaft. Heel wat transacties zullen uitgesteld zijn tot na de jaarwisseling om dat belastingvoordeel te benutten.

Interesse in de huizenmarkt en hypotheekrente?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek