Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belastingaangifte 2020: start en storing

Aangifteseizoen van start met storing bij de fiscus

Aangifteseizoen van start met storing bij de fiscus

De belastingaangifte over 2020 kan ingediend worden: per 1 maart kunnen particulieren en ondernemers hun aangifte invullen. Ze hebben daarvoor in beginsel de tijd tot 1 mei 2021.

Aangifte doen vóór 1 april

Aangiftes die zijn ingediend vóór 1 april krijgen voorrang bij de behandeling. Dat is vooral een voordeel voor belastingplichtigen die geld terugkrijgen: ze krijgen uiterlijk 1 juli bericht over de teruggave en zien het bedrag ook al snel daarna op hun rekening verschijnen.

Tot 1 mei de tijd – of uitstel

Wie niet zo nodig snel uitsluitsel hoeft – bijvoorbeeld omdat er bijbetaald moet worden – heeft tot 1 mei de tijd om de belastingaangifte in te dienen. Dat lukt niet iedereen. Wie langer de tijd nodig heeft kan uitstel aanvragen en krijgt daarmee tot 1 september de ruimte om alle gegevens te verzamelen.

Storing bij de Belastingdienst

Overigens verliep de eerste aangiftedag van dit jaar – gisteren – niet vlekkeloos. Er was een storing op de site van de Belastingdienst, waardoor aangifte doen soms niet lukte. Deze storing was ’s avonds nog niet opgelost.

Storing bij de Belastingdienst

Berichtgeving Belastingdienst.nl

Vooraf ingevulde aangifte 2021

Ook dit jaar zijn er al veel gegevens in de aangifte vooraf ingevuld door de Belastingdienst. Dat maakt het makkelijker om aangifte te doen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat iedere belastingplichtige de vooraf ingevulde gegevens goed controleert. Alle gegevens kunnen aangepast en aangevuld worden waar dat nodig is – het blijft de verantwoordelijkheid van de invuller om ervoor te zorgen dat alle ingediende gegevens correct zijn.

Veel voorkomende veranderingen

De vooraf ingevulde gegevens komen deels uit gekoppelde bestanden, maar er wordt ook deels voortgeborduurd op eerdere aangiftes. Veranderingen in de persoonlijke situaties kunnen er eenvoudig voor zorgen dat deze gegevens niet meer correct zijn. Bijvoorbeeld:

  • als de hypotheek in 2020 is veranderd (door verhoging, extra aflossing of oversluiten)
  • als het inkomen gewijzigd is (bijv. door de coronacrisis)
  • als er een betaalpauze is afgesproken met de hypotheekverstrekker

Belasting berekenen

Ondernemers met verlies in 2020

De Belastingdienst roept specifiek ondernemers op om snel aangifte te doen. Ondernemers die in 2020 meer kosten dan inkomsten hadden – dus verlies maakten – kunnen belastinggeld terugvragen. Zij kunnen de negatieve inkomsten van 2020 dan verrekenen met het positieve inkomen van de afgelopen 3 jaar en zo een bedrag aan eerder betaalde belastingen terugkrijgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek