Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Minder betalingsproblemen sinds uitbraak corona

Minder kredieten én minder coderingen bij BKR

Minder kredieten én minder coderingen bij BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) presenteerde gisteren een nieuwe versie van de Kredietbarometer. Dit is een rapport dat inzicht geeft in het aantal kredieten en betalingsproblemen in Nederland. De uitkomst van de Kredietbarometer is verrassend te noemen: sinds een jaar geleden zijn er minder openstaande kredieten en ook minder mensen met betalingsproblemen.

Financiële problemen

Minder kredieten & minder betalingsproblemen

Eind december 2020 hadden 8,8 miljoen Nederlanders een openstaand krediet. Dat waren er een jaar eerder nog 9,4 miljoen. Van die mensen met geregistreerde kredieten had eind 2019 4,75% (695.000) betalingsproblemen, eind vorig jaar was dat 4,59% (657.000). Duidelijk gedaalde cijfers – met als negatieve uitzondering de leeftijdsgroep tot 25 jaar. Daar stegen de betalingsproblemen: van 32.000 eind 2019 naar 34.000 afgelopen december.

Het BRK tempert het positieve bericht met een belangrijke kanttekening:

Het is een positieve ontwikkeling dat minder mensen met betalingsproblemen kampen, ondanks de coronapandemie. Wel moeten we ons er rekenschap van geven dat dit mogelijk het gevolg is van de steunmaatregelen van de overheid. Daarbij zijn veel kredietaanbieders, zoals banken, op dit moment coulanter dan normaal en er zijn veel preventieve betalingsregelingen getroffen. De verwachting is dat het aantal betalingsproblemen in de toekomst toeneemt.

Daarnaast wijst Van den Bosch op het belang van aandacht voor de groeiende groep jongeren met betalingsproblemen. Jongeren hebben vaak een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en lopende studieschulden, wat hun financiële toekomst niet rooskleurig maakt.

Op de hoogte blijven over lenen?

Meld je aan voor onze Update Lenen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek