Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 1 april 2021, 07:52
#beleggen

De AFM krijgt veel signalen van beleggingsfraude. Wie de werkwijze van oplichters herkent zal er niet zo snel intrappen - dus zet de toezichthouder veelgebruikte overtuigingstrucs op een rij. Ook de Fraudehelpdesk heeft veel tips rondom beleggingsfraude.

Signalenmonitor voorjaar 2021

Misstanden in de financiƫle sector worden door de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) in kaart gebracht met de periodieke Signalenmonitor met vragen en signalen vanuit de maatschappij. De nieuwste editie - Signalenmonitor voorjaar 2021 - vraagt aandacht voor diverse onderwerpen, waaronder beleggingsfraude.

AFM Signalenmonitor voorjaar 2021

Beleggingsfraude: herken de trucs en trap er niet in

Nummer 1 bij de signalen is beleggingsfraude, een groot probleem. De AFM zet de veelgebruikte overtuigingstrucs van dubieuze beleggingspartijen op een rij, zodat consumenten deze kunnen herkennen en zich niet laten overhalen om zomaar te investeren:

 1. De bekende Nederlander truc
  Afbeeldingen en namen van bekende Nederlanders worden gebruikt in advertenties, om vertrouwen te wekken. Deze BN-ers hebben nooit toestemming of medewerking gegeven, het zijn nep-advertenties.
 2. De nu-of-nooit truc
  Wie enigszins reageert wordt direct onder druk gezet om vooral zo snel mogelijk te investeren. Het is belangrijk om bij elke belegging of investering rustig en goed na te denken, niet overhaast te beslissen.
 3. De AFM-vergunning truc
  De aanbieder geeft aan een AFM-vergunning te hebben en dat de AFM heel enthousiast is over de belegging. Aangezien de AFM nooit een positief advies geeft over een belegging kan dit niet kloppen.
 4. De 'wil je niet rijk worden' truc
  Aanspreken op de wens om rijk te worden - want wie wil dat nu niet? De AFM zegt: "Dan kun je beter meteen de verbinding verbreken. Makkelijk rijk worden bestaat niet!"

Gladde verkopers op straat

Enigszins nieuw in de werkwijze van de beleggingsfraudeurs is dat ze ook mensen op straat benaderen met een investeringsvoorstel, bijvoorbeeld in een winkelcentrum. Daarover zegt de AFM:

Gladde verkopers proberen je daar te overtuigen om ergens in te investeren. Een zeer ongewenste werkwijze waar de AFM dan ook voor waarschuwt. Laat je dus niet op straat overhalen om direct ergens in te stappen. Denk er goed over na en doe voordat je belegt eerst je research.

Wie serieus nadenkt over een beleggingsaanbod gaat naar de website van de AFM, checkt daar de registers en de waarschuwingen.

Fraudehelpdesk

Ook de Fraudehelpdesk benoemt veel trucs van beleggings-oplichters. Bovendien geven ze tips over wat te doen wanneer iemand slachtoffer is geworden van deze fraudeurs:

 • Stop direct met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter, hoewel de aanbieder u anders zal willen doen geloven
 • Neem contact op met de Fraudehelpdesk om de situatie te beoordelen en u te laten adviseren
 • Maak melding bij uw bank
 • Rapporteer de advertentie(s) aan het platform of de website, daar zijn vaak speciale buttons voor
 • Doe aangifte bij de politie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.