Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Beleggingsfraude herkennen

Aandacht van AFM en Fraudehelpdesk voor oplichting met beleggingen

Aandacht van AFM en Fraudehelpdesk voor oplichting met beleggingen

De AFM krijgt veel signalen van beleggingsfraude. Wie de werkwijze van oplichters herkent zal er niet zo snel intrappen – dus zet de toezichthouder veelgebruikte overtuigingstrucs op een rij. Ook de Fraudehelpdesk heeft veel tips rondom beleggingsfraude.

Signalenmonitor voorjaar 2021

Misstanden in de financiële sector worden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in kaart gebracht met de periodieke Signalenmonitor met vragen en signalen vanuit de maatschappij. De nieuwste editie – Signalenmonitor voorjaar 2021 – vraagt aandacht voor diverse onderwerpen, waaronder beleggingsfraude.

AFM Signalenmonitor voorjaar 2021

Beleggingsfraude: herken de trucs en trap er niet in

Nummer 1 bij de signalen is beleggingsfraude, een groot probleem. De AFM zet de veelgebruikte overtuigingstrucs van dubieuze beleggingspartijen op een rij, zodat consumenten deze kunnen herkennen en zich niet laten overhalen om zomaar te investeren:

 1. De bekende Nederlander truc
  Afbeeldingen en namen van bekende Nederlanders worden gebruikt in advertenties, om vertrouwen te wekken. Deze BN-ers hebben nooit toestemming of medewerking gegeven, het zijn nep-advertenties.
 2. De nu-of-nooit truc
  Wie enigszins reageert wordt direct onder druk gezet om vooral zo snel mogelijk te investeren. Het is belangrijk om bij elke belegging of investering rustig en goed na te denken, niet overhaast te beslissen.
 3. De AFM-vergunning truc
  De aanbieder geeft aan een AFM-vergunning te hebben en dat de AFM heel enthousiast is over de belegging. Aangezien de AFM nooit een positief advies geeft over een belegging kan dit niet kloppen.
 4. De ‘wil je niet rijk worden’ truc
  Aanspreken op de wens om rijk te worden – want wie wil dat nu niet? De AFM zegt: “Dan kun je beter meteen de verbinding verbreken. Makkelijk rijk worden bestaat niet!”

Gladde verkopers op straat

Enigszins nieuw in de werkwijze van de beleggingsfraudeurs is dat ze ook mensen op straat benaderen met een investeringsvoorstel, bijvoorbeeld in een winkelcentrum. Daarover zegt de AFM:

Gladde verkopers proberen je daar te overtuigen om ergens in te investeren. Een zeer ongewenste werkwijze waar de AFM dan ook voor waarschuwt. Laat je dus niet op straat overhalen om direct ergens in te stappen. Denk er goed over na en doe voordat je belegt eerst je research.

Wie serieus nadenkt over een beleggingsaanbod gaat naar de website van de AFM, checkt daar de registers en de waarschuwingen.

Fraudehelpdesk

Ook de Fraudehelpdesk benoemt veel trucs van beleggings-oplichters. Bovendien geven ze tips over wat te doen wanneer iemand slachtoffer is geworden van deze fraudeurs:

 • Stop direct met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter, hoewel de aanbieder u anders zal willen doen geloven
 • Neem contact op met de Fraudehelpdesk om de situatie te beoordelen en u te laten adviseren
 • Maak melding bij uw bank
 • Rapporteer de advertentie(s) aan het platform of de website, daar zijn vaak speciale buttons voor
 • Doe aangifte bij de politie
Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek