Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 8 april 2021, 10:29
#inflatie

De inflatie in Nederland (CPI) is in maart gestegen naar 1,9% op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Vooral de kosten voor energie / brandstof en kleding namen toe. Voeding is juist wat goedkoper geworden. De inflatie in de Eurozone steeg in maart met 1,3 procent wat minder hard. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ontwikkeling inflatie afgelopen jaren

De afgelopen jaren lieten de consumentenprijzen - zoals u kunt zien in onderstaande grafiek - een grillig beeld zien. In 2016 was er heel kort sprake van dalende prijzen (deflatie). Daarna zagen we de inflatie oplopen tot bijna 3 procent in 2019. In 2020 zagen we - mede vanwege de coronacrisis - dat de inflatie weer snel afnam tot onder de 1 procent op jaarbasis. De laatste maanden zien we dat de inflatie dus weer wat oploopt.

Inflatie Nederland 2015 tot en met maart 2021

Bron: CBS

Zelfde beeld in Europa

Als we kijken naar de prijsontwikkeling in Europa (zie onderstaande grafiek) over de afgelopen jaren, dan zien we ruwweg eenzelfde ontwikkeling over de afgelopen jaren. Maar met een gemiddelde inflatie van 1,3%, stegen de prijzen in Europa in de afgelopen maand nog een stuk minder hard dan in Nederland.

Inflatie Eurozone 2015 tot en met maart 2021

Bron: CBS

Implicaties coronacrisis

Bijzonder aan de huidige periode is dat een aantal prijzen geschat zijn. Omdat sommige diensten - denk dan vliegreizen en restaurants - door de coronacrisis nauwelijks beschikbaar waren, was het niet mogelijk om de prijzen te meten aan de hand van werkelijke transacties.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.