Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlandse inflatie stijgt verder

Consumentenprijzen stijgen in maart naar 1,9 procent op jaarbasis

Consumentenprijzen stijgen in maart naar 1,9 procent op jaarbasis

De inflatie in Nederland (CPI) is in maart gestegen naar 1,9% op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Vooral de kosten voor energie / brandstof en kleding namen toe. Voeding is juist wat goedkoper geworden. De inflatie in de Eurozone steeg in maart met 1,3 procent wat minder hard. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ontwikkeling inflatie afgelopen jaren

De afgelopen jaren lieten de consumentenprijzen – zoals u kunt zien in onderstaande grafiek – een grillig beeld zien. In 2016 was er heel kort sprake van dalende prijzen (deflatie). Daarna zagen we de inflatie oplopen tot bijna 3 procent in 2019. In 2020 zagen we – mede vanwege de coronacrisis – dat de inflatie weer snel afnam tot onder de 1 procent op jaarbasis. De laatste maanden zien we dat de inflatie dus weer wat oploopt.

Inflatie Nederland 2015 tot en met maart 2021

Bron: CBS

Zelfde beeld in Europa

Als we kijken naar de prijsontwikkeling in Europa (zie onderstaande grafiek) over de afgelopen jaren, dan zien we ruwweg eenzelfde ontwikkeling over de afgelopen jaren. Maar met een gemiddelde inflatie van 1,3%, stegen de prijzen in Europa in de afgelopen maand nog een stuk minder hard dan in Nederland.

Inflatie Eurozone 2015 tot en met maart 2021

Bron: CBS

Implicaties coronacrisis

Bijzonder aan de huidige periode is dat een aantal prijzen geschat zijn. Omdat sommige diensten – denk dan vliegreizen en restaurants – door de coronacrisis nauwelijks beschikbaar waren, was het niet mogelijk om de prijzen te meten aan de hand van werkelijke transacties.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek