Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogPrijzen in mei 2,1% gestegen
De inflatiecijfers over mei 2021 laten zien dat het niveau van de prijzen verder stijgt. Met 2,1% was de prijsstijging afgelopen maand hoger dan deze in de afgelopen anderhalf jaar is geweest.
In de maanden maart en april bleef de inflatie steken op 1,9%. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het niveau in mei doorsteeg naar 2,1%:
In deze grafiek van het CBS is goed te zien dat het enige tijd geleden is dat de inflatie boven de 2% uitkwam: dat is sinds december 2019 niet voorgekomen.
Het inflatiecijfer betekent dat de prijzen in mei 2021 2,1% hoger lagen dan in mei 2020. Interessant is dat één van de oorzaken te vinden is in de prijsontwikkeling van voeding, terwijl de prijzen van voedingsmiddelen 1,5% lager lagen dan vorig jaar mei. Dit heeft te maken met de verandering ten opzicht van april: in april 2021 waren de voedingsprijzen zelfs 2,2% lager dan een jaar eerder. Zo kan een gedaalde prijs toch zorgen voor een stijging van het inflatieniveau.
Een andere belangrijke factor in de gestegen inflatie is te vinden in de brandstofprijzen. Die waren in mei 2021 maar liefst 19,8% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar - in april was dat nog 18.3%. Ook elektriciteit werd duurder door gestegen leveringstarieven.
Net als in de afgelopen maanden is de inflatie niet volledig te meten zoals in normale omstandigheden. Vanwege de coronamaatregelen waren er diensten die niet of nauwelijks gekocht konden worden, denk aan vliegreizen, etentjes en evenementen. Dat is opgelost door het toepassen van een schattingsmethode, conform de richtlijnen van Eurostat.
Bovendien is het uitgavenpatroon van consumenten sterk gewijzigd door de coronacrisis. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op de inflatie in 2021. Hierover heeft het CBS een uitgebreide notitie geschreven.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.