HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Inflatie boven de 2%

Prijzen in mei 2,1% gestegen

Prijzen in mei 2,1% gestegen

De inflatiecijfers over mei 2021 laten zien dat het niveau van de prijzen verder stijgt. Met 2,1% was de prijsstijging afgelopen maand hoger dan deze in de afgelopen anderhalf jaar is geweest.

Inflatie mei 2021: 2,1%

In de maanden maart en april bleef de inflatie steken op 1,9%. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het niveau in mei doorsteeg naar 2,1%:

Consumentenprijzenindex mei 2021 - CBS.nl

In deze grafiek van het CBS is goed te zien dat het enige tijd geleden is dat de inflatie boven de 2% uitkwam: dat is sinds december 2019 niet voorgekomen.

Voeding ruim goedkoper, toch verhoging inflatie

Het inflatiecijfer betekent dat de prijzen in mei 2021 2,1% hoger lagen dan in mei 2020. Interessant is dat één van de oorzaken te vinden is in de prijsontwikkeling van voeding, terwijl de prijzen van voedingsmiddelen 1,5% lager lagen dan vorig jaar mei. Dit heeft te maken met de verandering ten opzicht van april: in april 2021 waren de voedingsprijzen zelfs 2,2% lager dan een jaar eerder. Zo kan een gedaalde prijs toch zorgen voor een stijging van het inflatieniveau.

Brandstof en elektriciteit

Een andere belangrijke factor in de gestegen inflatie is te vinden in de brandstofprijzen. Die waren in mei 2021 maar liefst 19,8% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar – in april was dat nog 18.3%. Ook elektriciteit werd duurder door gestegen leveringstarieven.

Gevolgen van corona voor inflatiemeting

Net als in de afgelopen maanden is de inflatie niet volledig te meten zoals in normale omstandigheden. Vanwege de coronamaatregelen waren er diensten die niet of nauwelijks gekocht konden worden, denk aan vliegreizen, etentjes en evenementen. Dat is opgelost door het toepassen van een schattingsmethode, conform de richtlijnen van Eurostat. 

Uitgavenpatroon consumenten gewijzigd

Bovendien is het uitgavenpatroon van consumenten sterk gewijzigd door de coronacrisis. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op de inflatie in 2021. Hierover heeft het CBS een uitgebreide notitie geschreven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Fran van woensdag juni 9, 2021 11:55
    Iedere keer horen we dat de huizen zo duur zijn of wordt hiermee een spiegel voorgehouden dat ons geld steeds minder waard is! De Gulden is in 20 jaar tijd een Euro Lire geworden door de trucjes van onze SuperMario’s uit Frankfurt. Ik betaalde in Zwitserland ruim € 10,- voor een BIG MAC, dan merk je pas hoe zwak de Euro is geworden. Goed voor de export die goedkope Euro maar de gemiddelde koopkracht is in 20 jaar niet heel veel gestegen voor Jan Modaal.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen