Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Forse winsten voor banken en verzekeraars

Magere resultaten van 2020 lijken verleden tijd

Magere resultaten van 2020 lijken verleden tijd

Diverse banken en verzekeraars hebben in de afgelopen dagen hun resultaten over het tweede kwartaal of het eerste halfjaar van 2021 gepubliceerd. Die resultaten liegen er niet om: de winsten zijn sterk gestegen.

Aegon

Aegon boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van €849 miljoen. In 2020 leverde het tweede kwartaal een nettoverlies van € 1 miljard op. De verzekeraar gaat dan ook meer dividend uitkeren.

Nationale Nederlanden

Ook Nationale Nederlanden (NN Group) beleefde een mooie periode: de eerste helft van 2021 leverde een nettowinst op van € 1,4 miljard – meer dan het dubbele ten opzichte van vorig jaar.

Meer verzekeringen en hypotheken

De verzekeraar stelt dat consumenten zich door de coronacrisis meer bewust zijn geworden van risico’s en daardoor meer zijn gaan verzekeren. Bovendien zijn er meer hypotheken afgesloten bij NN.

Rabobank

De Rabobank profiteerde in de afgelopen zes maanden ook van het economisch herstel: de winst kwam uit op bijna € 2,2 miljard. In het eerste halfjaar van 2020 was dat een schamele € 227 miljoen.

Reserve  coronaproblemen

Het verlies in 2020 werd vooral veroorzaakt door het apart zetten van € 1,4 miljard als reserve voor af te schrijven leningen door coronaproblemen. Daarvan is een deel nu weer teruggeboekt.

ING

Voor ING geldt hetzelfde: ook daar is vorig jaar een enorm bedrag – € 1,3 miljard – apart gezet in een corona-stroppenpot, daarvan is een deel weer vrijgevallen. Het resultaat: bijna € 1,5 miljard winst over het tweede kwartaal van 2021 tegen € 300 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

ABN Amro

ABN Amro boekte in coronatijd zelfs verliezen, maar is daar ook weer van hersteld. In het tweede kwartaal kwam de winst uit op € 393 miljoen – terwijl de bank over heel 2020 geen positief resultaat kon brengen.

Schikking witwassen

Het eerste kwartaal van dit jaar was er ook nog een verlies – dat werd vooral veroorzaakt door de schikking van €480 miljoen rondom witwassen. ABN Amro zou te weinig hebben gedaan om dat te voorkomen.

Achmea

Verzekeraar Achmea heeft in het eerste halfjaar van 2021 maar liefst 3x zoveel winst gemaakt: € 306 miljoen tegenover € 108 miljoen in de eerste zes maanden van 2020. De winstsprong werd veroorzaakt door een stijgende beurs en lagere zorgkosten.

Zorgverzekeringen 20x meer winst

De zorgverzekeringstak van Achmea boekte zelfs maar liefst 20x meer winst. Dat komt door de bijdrage uit de catastroferegeling van de overheid voor corona, en doordat in het eerste halfjaar veel planbare zorg is afgeschaald vanwege de derde coronagolf.

Mindere resultaten verwacht in tweede halfjaar

De verzekeraar voorziet mindere resultaten voor het tweede halfjaar: de claims rondom de waterschade door de overstromingen in Limburg lopen behoorlijk in de papieren (eerste inschatting € 50 miljoen) en de planbare zorg zal naar verwachting een inhaalslag maken.

Hebben deze cijfers invloed op de rente voor sparen, lenen en hypotheken?

Houd het in de gaten via de Updates van onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek