Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Coronaspaargeld wordt niet massaal uitgegeven

Extra gespaard kapitaal blijft voor de helft op de bank staan

Extra gespaard kapitaal blijft voor de helft op de bank staan

In de periodes van lockdown door corona is er fors gespaard in Nederland. Er werd tijdens de pandemie een recordbedrag bijgeschreven op de spaarrekeningen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de extra besparingen becijferd op 46 miljard euro. 

Sparen voor de zekerheid

Sparen in coronatijd

Het uitgeven van geld werd belemmerd door alle coronamaatregelen. Bovendien zorgde onzekerheid over de toekomst ervoor dat mensen hun geld minder makkelijk uitgaven. Ondertussen bleef het inkomen van de meeste Nederlanders op peil – mede door de steunmaatregelen van de overheid. 

Helft blijft op bankrekening staan

Het gevolg is een enorme groei van het spaarkapitaal in ons land. De vraag is wat er met dit geld gaat gebeuren – zal de spaarder het snel alsnog uitgeven? Uit onderzoek van DNB blijkt dat het geld dat extra gespaard is maar voor een klein deel uitgegeven zal worden. De verwachting is dat de helft van het kapitaal op de spaarrekeningen blijft staan.

Kies de beste spaarrekening

Bestedingsdoelen voor coronaspaargeld

De verwachting is dat 14% binnen een jaar besteed wordt, vooral aan consumptiegoederen als kleding, elektronische apparaten en auto’s. Dat zijn inhaaluitgaven, aankopen die nu extra gedaan worden.

Auto kopen

Inhaaluitgaven 

Ook vakanties, horeca, cultuur en recreatie zijn veel genoemde bestedingsdoelen. Dat valt echter niet onder de noemer ‘inhalen’ – dat zijn uitgaven die waarschijnlijk ook gedaan zouden zijn als er geen corona was geweest.

Eigen huis, schulden, beleggen en schenken

Bijna een vijfde van het gespaarde geld zal volgens DNB besteed worden aan de eigen woning: voor het kopen of verbouwen daarvan. Andere bestemmingen voor de extra gespaarde euro’s zijn het aflossen van schulden, beleggen en schenken.

Alles over huis kopen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek