Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 28 september 2021, 07:57
#verzekeringen #zorgverzekering

Traditiegetrouw komt zorgverzekeraar DSW ieder jaar als eerste met de zorgpremie voor het nieuwe jaar: op de vierde dinsdag van september, een week na Prinsjesdag. In 2021 wordt deze traditie doorbroken: het gaat zeker een paar weken langer duren dit jaar.

Zorgpremie 2022 nog niet te berekenen

DSW geeft aan dat het op dit moment nog niet mogelijk is om de zorgpremie voor 2022 op een zorgvuldige manier door te rekenen. Het totale kostenplaatje is nog niet inzichtelijk doordat de coronapandemie veel langer duurt dan werd aangenomen. 

Kosten van de coronapandemie

Bij het berekenen van de zorgpremie gaat het om het inschatten van de zorgkosten: de coronakosten horen hier ook bij. In eerdere berekeningen was het uitgangspunt dat de pandemie in juni 2021 wel voorbij zou zijn - dat is duidelijk niet het geval. Kosten die verzekeraars terugkrijgen van de overheid horen niet in de premie, stelt DSW. Het is nu nog niet bekend hoe dat zal gaan voor de komende periode, waardoor het nog niet mogelijk is om de nieuwe premie te bepalen.

Coronavirus

Loonsverhoging zorgpersoneel

Wel duidelijk is dat de zorgpremie omhoog zal gaan in 2022. Vorige week werd een loonsverhoging voor het zorgpersoneel toegezegd - deze kosten hebben ook invloed op de premie voor de zorgverzekering. Het demissionaire kabinet heeft dan wel gezegd dat de verhoging van de zorgsalarissen niet voor rekening van de burger komt - daar hebben de zorgverzekeraars geen boodschap aan. De compensatie van de overheid gebeurt via een andere weg: een hogere algemene heffingskorting voor de inkomstenbelasting.

Zorgpremies 2022 uiterlijk 12 november bekend

Ook al stellen ze in Schiedam de bekendmaking van de nieuwe zorgpremie uit, de verwachting is nog steeds dat DSW de eerste zorgverzekeraar zal zijn die met cijfers komt. Over een paar weken, hoopt bestuursvoorzitter Aad  de Groot. Ergens in de loop van oktober. Dat is nog steeds ruim op tijd: de zorgpremies voor 2022 moeten uiterlijk op 12 november 2021 door iedere zorgverzekeraar bekendgemaakt zijn.

Nieuwste zorgpremies

Seintje krijgen als de zorgpremies bekend zijn?

Meld je aan voor onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.