Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 5 oktober 2021, 08:14
#beleggen

Fans van HEMA kunnen daar binnenkort niet meer alleen spullen kopen, maar via obligaties ook investeren in de winkelketen. HEMA en de stichting HENA komen met die mogelijkheid.

Stichting HENA

Toen HEMA in nood zat en dreigde ten onder te gaan (of in buitenlandse handen te komen) hebben fans zich verenigd om dat te voorkomen. Er waren twee clubs: WeLoveHEMA en HoudeHEMA. Zij bundelden hun krachten en verenigden zich in de stichting HENA: Het Enige Nederlandse Alternatief. De stichting deed ook werkelijk een bod op de winkelketen.

HEMA

HEMA overgenomen

Uiteindelijk werd HEMA overgenomen door aandeelhouders van eigen bodem: investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd (van supermarktketen Jumbo) werden de nieuwe eigenaren. 

Fans kunnen obligaties kopen

Daarmee was het idee om de fans mede-eigenaar te maken van de populaire winkelketen van de baan. HENA-bestuurslid en PvdA politica Mei Li Vos meldt nu dat er een alternatief ontwikkeld is: fans kunnen binnenkort obligaties kopen in hun favoriete winkelketen.

Rente afhankelijk van omzet HEMA

Met het kopen van obligaties (HEMAatjes) lenen ze een bedrag uit aan HEMA - daarover wordt rente uitbetaald. De rente staat echter niet vast, zoals doorgaans bij obligaties het geval is. Het uit te betalen rentepercentage over de obligaties is afhankelijk van de omzet van HEMA.

Rentepercentage

Betrokkenheid en risico

De obligaties zijn echt bedoeld voor fans, als aardigheid. Het minimale bedrag dat kan worden geïnvesteerd is € 10, maximaal is het € 1.000. Grote beleggers kunnen er hun geld niet in kwijt: het concept is opgezet om fans de gelegenheid te geven hun betrokkenheid te tonen. Overigens zijn er zoals bij iedere obligatie ook risico's verbonden aan deze belegging.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.