Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Shock: voorlopige inflatie november: 5,6%

HICP cijfer is niet onze normale inflatie, wachten op CPI

HICP cijfer is niet onze normale inflatie, wachten op CPI

Het lijkt er sterk op dat de inflatie in de maand november een eeuwrecord gaat breken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een voorlopig cijfer bekendgemaakt – dat komt uit op 5,6%. 

Verschillende inflatiecijfers: HICP / CPI

Dit voorlopige cijfer is bedoeld voor het Europese statistiekbureau Eurostat. Daar wordt het Europese gemiddelde inflatiecijfer (Harmonised index of consumer prices HICP) berekend aan de hand van de landelijke cijfers. Het percentage inflatie dat hierbij gebruikt wordt is net iets anders dan het inflatiecijfer dat we kennen als de Nederlandse inflatie (Consumenten Prijs Index CPI).

Inflatie in Nederland 1991-2021

Ontwikkeling inflatie in Nederland tot en met oktober 2021 – HICP & CPI

CPI nog niet bekend

In oktober kwam het HICP-cijfer voor Nederland uit op 3,75%, terwijl de gewone prijsindex 3,4% was. Het verschil tussen HICP en CPI schommelt nogal, het is dus niet goed mogelijk om te voorspellen wat het CPI voor november gaat worden. Er zijn periodes waarin HICP hoger is, maar ook tijden waarin het CPI hoger uitpakt.

Inflatie in Nederland 2020-2021

Ontwikkeling inflatie in Nederland januari 2020 tm oktober 2021 – HICP & CPI

Hoogste inflatie sinds 2001

Het HICP-cijfer is het hoogste sinds het CBS dit bijhoudt. De laatste keer dat het in de buurt kwam was in mei 2001, toen kwam het uit op 5,5%. Opvallend is dat de CPI toen een heel stuk lager lag – op 4,49%: een verschil van maar liefst 1%. 

In afwachting van CPI november 2021

Voor het inflatiecijfer waar Nederland normaal naar kijkt – de CPI over november 2021 – is het nog even afwachten: het CBS maakt dit doorgaans bekend op de 4e van de maand.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek