HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Shock: voorlopige inflatie november: 5,6%

HICP cijfer is niet onze normale inflatie, wachten op CPI

HICP cijfer is niet onze normale inflatie, wachten op CPI

Het lijkt er sterk op dat de inflatie in de maand november een eeuwrecord gaat breken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een voorlopig cijfer bekendgemaakt – dat komt uit op 5,6%. 

Verschillende inflatiecijfers: HICP / CPI

Dit voorlopige cijfer is bedoeld voor het Europese statistiekbureau Eurostat. Daar wordt het Europese gemiddelde inflatiecijfer (Harmonised index of consumer prices HICP) berekend aan de hand van de landelijke cijfers. Het percentage inflatie dat hierbij gebruikt wordt is net iets anders dan het inflatiecijfer dat we kennen als de Nederlandse inflatie (Consumenten Prijs Index CPI).

Inflatie in Nederland 1991-2021

Ontwikkeling inflatie in Nederland tot en met oktober 2021 – HICP & CPI

CPI nog niet bekend

In oktober kwam het HICP-cijfer voor Nederland uit op 3,75%, terwijl de gewone prijsindex 3,4% was. Het verschil tussen HICP en CPI schommelt nogal, het is dus niet goed mogelijk om te voorspellen wat het CPI voor november gaat worden. Er zijn periodes waarin HICP hoger is, maar ook tijden waarin het CPI hoger uitpakt.

Inflatie in Nederland 2020-2021

Ontwikkeling inflatie in Nederland januari 2020 tm oktober 2021 – HICP & CPI

Hoogste inflatie sinds 2001

Het HICP-cijfer is het hoogste sinds het CBS dit bijhoudt. De laatste keer dat het in de buurt kwam was in mei 2001, toen kwam het uit op 5,5%. Opvallend is dat de CPI toen een heel stuk lager lag – op 4,49%: een verschil van maar liefst 1%. 

In afwachting van CPI november 2021

Voor het inflatiecijfer waar Nederland normaal naar kijkt – de CPI over november 2021 – is het nog even afwachten: het CBS maakt dit doorgaans bekend op de 4e van de maand.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen